Založ si blog

Vypadli sme ? Nevadí …

Na MS sme skončili. Ak pominieme zbytočný vyrovnávajúci gól s Novým Zélandom, čiernu hmlu s Paraguajom, zahrali sme jedno vynikajúce stretnutie a jedno veľmi dobré. Vypadli sme v osemfinále, skončili sme medzi šiestimi postupujúcimi európskymi mužstvami, a domov ideme aj s Anglickom, avšak nie po debakli.

Na druhej strane, stále hráme rôzne archaické a alibistické systémy, ktoré nášmu mužstvu skôr škodia, než prospievajú. Turnaj ukázal aj to, že z Mareka Hamšíka zatiaľ nie je tvorca hry a možno ani nebude. V Neapole hráva niečo úplne iné, a v zápase proti Taliansku ukázal, že jeho miestom je zákryt za útočníkmi a voľnosť pohybu. Je preto škoda, že si na turnaji nezahral Sapara, ktorý tvorcom hry je a má aj na to myslenie.

Nevadí. Môžeme byť spokojní – postup zo skupiny na úkor majstra sveta sa cení, bez ohľadu na to, že jeho generácia na tomto turnaji pôsobila prestarnute. Weiss začal budovať perspektívne mužstvo, ktorému môže patriť významné miesto v budúcnosti na mape európskeho futbalového sveta.

Jediné, čoho sa môžeme obávať, sú partizáni vo futbalovom zväze, ktorí skôr futbalu škodia, než prospievajú. Ak chceme, aby náš futbal vystúpil vyššie, musíme dať tomuto športu a hlavne súťažiam systém, ktorý sa nebude neustále meniť. Podpora futbalu musí mieriť nielen do Bratislavy, ale aj iných miest. Len ťažko totiž môže niekto zakryť fakt, že množstvo našich reprezentantov vyrástlo úplne inde, a v oveľa horších podmienkach. Jedna vec je kúpiť hotového hráča, iná je vychovať ho. I preto by sme mali podporovať hlavne kluby, ktoré hráčov vychovávajú a chrániť si ich.

Ak by nám niekto pred začiatkom kvalifikácie MS povedal, že budeme hrať v osemfinále šampionátu, väčšina ľudí by ho mala za blázna. Iste, za riekou Moravou si teraz mnohí mädlia ruky, že sme aj my vonku z hry. Neprajníkov si však netreba všímať. Ak zlepšíme diplomaciu, budeme hrávať s kvalitnými súpermi, čoskoro nám mnohí budú závidieť. A netreba zabudnúť aj na prospech zo šampionátu – výrazne sa posunieme v svetovom aj európskom rebríčku, čo môže neskôr prospieť a klubom na ceste do pohárových súťaží.

Hoci, pri počutí názvu Liga majstrov a pozorovaní účasti mužstiev, ktoré sa dostanú do tejto súťaže, hoci v domácej skončili na štvrtom, či piatom mieste a naopak pohľade na majstrov malých krajín, ktorí musia hrávať kadejaké kvalifikácie do hlavnej súťaže ma napadá trošku lepší názov – Liga prominentov. A to už nehovoriac o zvrátenej súťaži s názvom Zlatá kopačka, ktorú na základe pochybného hodnotenia vyhrá hráč, ktorý strelil dvadsať gólov, hoci sú traja – štyria hráči, ktorí strelili aj viac ako tridsať, ale ich gól je menejcenný …. vtedy je mi na tyčku …. do tváre Grand Michela …

Ako zdevastovať štát za dvadsať rokov … praktický návod – I.diel

18.07.2010

Niekomu by sa mohlo zdať, že zdevastovať štát za dvadsať rokov nie je žiadny problém, ale keď si ukážeme, čo všetko na to v praxi je potrebné, začne táto vec ukazovať našich politikov v jasnom svetle – niekto by povedal – trpia genialitou zločinu. V každom prípade, keď som sa nad všetkým zamyslel, napadlo ma, kto vlastne volí tieto pochybné elementy a [...]

Obyčajný ľudský osud … a pár múdrych slov

18.07.2010

Známy, volajme ho Dušan /lebo jeho meno vo vietnamčine je na polámanie jazyka i pera/, prišiel na Slovensko ešte za čias bývalého režimu. Najprv tu študoval, neskôr ako mnoho jeho krajanov aj zostal. Sedával často na lavičke pred domom, kde som býval ešte ako dieťa, fajčil a mlčky pozeral niekde do diaľky. Priviesť ho do rozhovoru bolo hotové umenie. Väčšina jeho [...]

Nezabudnuteľná …

17.07.2010

Prvý raz som ju stretol pred štrnástimi rokmi. Smutne stála na chodbe úradu, kde pracovala a snažila sa povedať, že som neprišiel vo vhodnej dobe na debatu. Nedal som sa odbiť, kým nesľúbila, že pôjdeme spolu aspoň na kávu. Úprimne povedané, už prvý pohľad do jej očí znamenal jedno – bol som stratený. Sedeli sme na káve a debatovali o zvláštnostiach sveta. Ako [...]

jazierko, záhradné jazierko, zima, mráz

SHMÚ: Na celom Slovensku sa v noci môže vyskytnúť prízemný mráz

25.04.2024 17:18

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu prvého stupňa.

kvet, strom, sneh, úroda, mrazy

Mrazy v Česku boli pre ovocinárov fatálne. Mnohí hlásia stopercentnú škodu

25.04.2024 16:52

Hovorí sa o najhoršej situácii za posledných sto rokov. Odhadom už bolo zničených približne 100 000 ton ovocia.

SIS / Slovenská informačná služba /

Slovensko dostáva už len filtrované informácie od tajných služieb, tvrdí Galko. Gašpar to označil za hoax

25.04.2024 16:16

Poslanec Tibor Gašpar dodal, že výmeny informácií na úrovni spravodajských služieb nie sú verejné veci.

harvey Weinstein

Súd zrušil odsúdenie Weinsteina za sexuálne delikty, začne sa nový proces

25.04.2024 16:02, aktualizované: 16:09

Na slobodu sa 72-ročný Weinstein podľa CNN nedostane.

computerman

Rýpem do všetkého, čo sa mi nepáči. Mám rád šport, kvalitnú hudbu, operu, komédie zo zlatej doby filmu, kde sa ešte nemuseli rehotať v pozadí, aby divák prišiel na to, že počul niečo "humorné". Mám rád Slovensko, len ma mrzí, že ho prznia kadejaké umeliny, ktoré sa často štylizujú do pozície celebrít. Môj pradedko by ich nazval odpad národa. Ako kedysi niekto povedal, tvária sa, ako keby im zo zadnej časti tela liezli konvalinky a nie to isté, čo všetkým.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 113
Celková čítanosť: 188741x
Priemerná čítanosť článkov: 1670x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy