Založ si blog

Choroby bankovníctva … nielen na Slovensku

Počas finančnej krízy vo svete sa odhalilo nejedno slabé miesto trhovej ekonomiky, pričom padlo aj niekoľko veľmi známych bankových domov, iné bolo potrebné zachraňovať finančnými injekciami, aby na ich prípadný pád nedoplácali aj štáty. Napriek tomu sa práve v bankovom sektore ukázalo, čo ho v tejto dobe chrakterizuje najviac – chamtivosť a bezohľadnosť. Jednou z klasických ukážok bolo vyplácanie premrštených odmien riadiacim pracovníkom, neraz dokonca z peňazí, ktoré dostali bankové domy na svoju záchranu pred krachom.

Banky zabudli, ako majú zarábať. Zabudli, ako narábať s peniazmi a vytvárať zisk. Stali sa v podstate súčasťou kolotoča špekulovania a zarábania na neexistujúcich službách. Vezmime si napríklad službu, honosne nazývanú – úver – a pomery na Slovensku. Ak pominieme zúrivé 90. roky, kde banky rozdávali za skryté pozornosti peniaze hocikomu, pri žiadosti o úver si väčšina tvrdo overuje bonitu klienta. To by bolo v poriadku, však spravuje financie vkladateľov, a teda nesie zodpovednosť za to, ako s ich peniazmi naloží.

Čo však určite nie je v poriadku, je systém správy vkladov. Tým, že vkladateľ vloží svoje peniaze do niektorej banky, jej na jednej strane prejavuje dôveru, že jeho peniaze dokáže spravovať v jeho záujme, a na druhej strane jej v podstate poskytuje – úver – . Zveruje jej prostriedky, s ktorými môže banka manipulovať, vytvárať zisk a financovať vlastnú činnosť. Pravidlá bánk sú však nastavené tak, ako keby bol klient vazalom banky. Úrok z prostriedkov, ktoré banka spravuje a využíva pre svoju činnosť, je neraz tak nízky, že ledva pokryje poplatky na správu účtu klienta. Čo je v ostrom protiklade s tým, keď klient požiada, aby banka financovala jeho aktivity – tam je úrok primeraný očakávaniu banky. Komická situácia, či skôr fraška – klient dal peniaze banke a nezarába – banka dáva klientovi peniaze a zarába – hoci ten, čo jej činnosť umožnil svojím vkladom – nikdy nezarobí.

Jednoducho – bankovníctvo je choré. Vidieť to aj na bankách, ktoré postihla finančná kríza, či na tých, ktoré napríklad nedávno žiadali o pomoc v dôsledku problémov s Gréckom. Je totiž komické, ako pri smiešnych úveroch pre bežných ľudí sa neraz vyžaduje aj vyššie ako 100% ručenie, a naopak pri nákupe štátnych dlhopisov stačilo bankám hodnotenie ratingových agentúr. Mimochodom, je to presne ten typ hodnotenia, za ktoré nenesie jeho autor žiadnu zodpovednosť. A podobné problémy nevznikali iba v súvislosti s Gréckom. Následky podobného hazardu boli neraz kruté – vkladatelia sa zo svojich daní poskladali na záchranu tých, čo ich trvale klamali – aby zachránili svoje vklady. Tresty ? Žiadne. Zmeny ? Žiadne.

Pravdou je, že sa objavilo niekoľko náznakov, ako by sa situácia mohla zmeniť. Prišli aj také banky, ktoré neberú poplatky za spravovanie a zriadenie účtu. Uvidíme, aká bude ich budúcnosť. V každom prípade, práve problémy bankového sektoru ukázali, že nekontrolovaná trhová ekonomika je nezmysel. Ak neexistujú nástroje na vyvodenie zodpovednosti, trh sa často chová ako neriadená strela. Výsledkom je potom chaos v krajinách, obrovské škody a problémy.

Bolo by napríklad zaujímavé zistiť, kto investoval do bezcenných aktív Grécka. Bolo by zaujímavé zistiť, kde vlastne má skončiť pomoc únie, do ktorej je zatiahnuté aj Slovensko. Je dosť podozrivé, ako nad problémami krajiny, ktorú nepostihla žiadna katastrofa, či živelná pohroma a nevládne v nej ani hladomor, slintajú predstavitelia únie a tvrdo idú za cieľom dosiahnuť poskytnutie finančnej injekcie krajine, a to i napriek tomu, že predpovede expertov sú jasné – Grécko skrachuje aj tak. Čo nevyhnutne privádza k záveru, že vôbec nejde o záchranu Grécka – ale iba o záchranu investícií a ziskov bohatých špekulantov v pozadí.

Najhoršie na tom všetkom je, že poskytnutím pôžičky si nasadíme osliu hlavu a niekto sa bude pokojne v závetrí smiať na našej hlúposti. Bankový sektor je skutočne chorý … a nakazil aj nás.

Ako zdevastovať štát za dvadsať rokov … praktický návod – I.diel

18.07.2010

Niekomu by sa mohlo zdať, že zdevastovať štát za dvadsať rokov nie je žiadny problém, ale keď si ukážeme, čo všetko na to v praxi je potrebné, začne táto vec ukazovať našich politikov v jasnom svetle – niekto by povedal – trpia genialitou zločinu. V každom prípade, keď som sa nad všetkým zamyslel, napadlo ma, kto vlastne volí tieto pochybné elementy a [...]

Obyčajný ľudský osud … a pár múdrych slov

18.07.2010

Známy, volajme ho Dušan /lebo jeho meno vo vietnamčine je na polámanie jazyka i pera/, prišiel na Slovensko ešte za čias bývalého režimu. Najprv tu študoval, neskôr ako mnoho jeho krajanov aj zostal. Sedával často na lavičke pred domom, kde som býval ešte ako dieťa, fajčil a mlčky pozeral niekde do diaľky. Priviesť ho do rozhovoru bolo hotové umenie. Väčšina jeho [...]

Nezabudnuteľná …

17.07.2010

Prvý raz som ju stretol pred štrnástimi rokmi. Smutne stála na chodbe úradu, kde pracovala a snažila sa povedať, že som neprišiel vo vhodnej dobe na debatu. Nedal som sa odbiť, kým nesľúbila, že pôjdeme spolu aspoň na kávu. Úprimne povedané, už prvý pohľad do jej očí znamenal jedno – bol som stratený. Sedeli sme na káve a debatovali o zvláštnostiach sveta. Ako [...]

veliteľská budova, Banská Bystrica

Pôsobili v nej povstaleckí hrdinovia Golian a Viest. Veliteľskú budovu rezort obrany vynoví za takmer 13 miliónov

24.04.2024 07:00

Je dôležitou súčasťou našej histórie a zaslúži si pozornosť, zhodujú sa Banskobystričania pri pohľade na tamojšiu pamiatku v podobe Veliteľskej budovy.

vojna na Ukrajine, Kyjev, cintorín

ONLINE: Rusi obišli nedávno vybudovanú ukrajinskú obranu. Balík pomoci schválil aj americký Senát

24.04.2024 06:00, aktualizované: 07:54

Dobytie Očeretyne znamená, že sa Rusku podarilo obísť severné krídlo nedávno vybudovanej ukrajinskej prednej línie, vrátane mínových polí a zákopov.

Martina Šimkovičová, Robert Fico

Zmeny pre RTVS. Narazí zákon na Čaputovú alebo sa čaká na Pellegriniho? Šimkovičová ešte nemá meno nového riaditeľa

24.04.2024 06:00

Nový zákon o STVR dostal od Legislatívnej rady vlády zelenú. Vláda má o ňom rokovať na výjazdovom rokovaní.

Ukrajina, Charkov

Dokážu zastaviť Rusov? Západné zbrane prídu, ale Ukrajincom chýbajú vojaci, obávajú sa experti

24.04.2024 06:00

Prichádza západná vojenská pomoc pre Ukrajinu neskoro? Rusko dokázalo za posledné mesiace na bojisko posielať stále viac mužov.

computerman

Rýpem do všetkého, čo sa mi nepáči. Mám rád šport, kvalitnú hudbu, operu, komédie zo zlatej doby filmu, kde sa ešte nemuseli rehotať v pozadí, aby divák prišiel na to, že počul niečo "humorné". Mám rád Slovensko, len ma mrzí, že ho prznia kadejaké umeliny, ktoré sa často štylizujú do pozície celebrít. Môj pradedko by ich nazval odpad národa. Ako kedysi niekto povedal, tvária sa, ako keby im zo zadnej časti tela liezli konvalinky a nie to isté, čo všetkým.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 113
Celková čítanosť: 188663x
Priemerná čítanosť článkov: 1670x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy