Založ si blog

Keď je zdravie obchodom, ľudia začnú umierať … na zabudnuté choroby

Vládu ešte nemáme, ale už sa pomaličky dozvedáme, ako nám zanikla ďalšia nemocnica, poisťovne pripravujú redukciu lôžok, a iné správy. Skúsme sa zamyslieť, kam asi smerujeme a ako to dopadne. Zdá sa totiž, že na zdraví národa nezáleží nikomu. A už vôbec nie tým, ktorí z jeho daní žijú.

Zdravotná starostlivosť by mala byť dostupná každému občanovi bez rozdielu. Nie každý je prezidentom, ktorého môžu odviezť do Rakúska na ošetrenie. Nikdy som nesúhlasil a nikdy nebudem s tým množstvom zdravotných poisťovní, ktoré vznikli /niektoré aj zanikli/ po roku 1990. Zdravie človeka by malo stáť nad všetkým. Žiaľ, na Slovensku nestojí. A tak pomaly smerujeme k chorému americkému modelu, kde milióny ľudí nemajú zdravotné poistenie, lebo si ho nemôžu dovoliť, a to, čo by si dovoliť mohli, im jednoducho nepomôže.

Možno budem teraz tvrdý, ale inak to nejde. Vybudovať sieť nemocníc trvalo roky. Bez ohľadu na to, že ich budovali komunisti, lekárska starostlivosť sa stala dostupnou v každom regióne. Každý okres mal nemocnicu, pravdou je, že niektoré boli a sú dodnes povestné svojimi „službami“ pacientovi. Ale boli dostupné, a postupne sa darilo likvidovať choroby, ktoré sa predtým nazývali metlami ľudstva, a často mali smrteľné následky.

Ak však niekto čakal, že po roku 1990 príde do nemocníc aj potrebná kvalita, kruto sa pomýlil. Zásluhou idiotov vo funkciách sa stal zo zdravia tovar. Namiesto skvalitňovania zdravotnej starostlivosti v existujúcich zariadeniach sa začali nemocnice jednoducho rušiť, údajne preto, aby ostalo viac prostriedkov pre tých lepších. V skutočnosti sa potom množstvo financií presunulo na stavby luxusne zariadených budov poisťovní, do rozvoja autoparku, odmeňovania riadiacich pracovníkov, ktorí tvrdo drú trikrát týždenne na golfových ihriskách, alebo rôznych posedeniach. Všetko sa pomaly začalo priplácať, začali pribúdať problémy, ktoré predtým neboli, lebo najdôležitejšou sa stala štatistika a body. Nie pacient a jeho zdravie – ale kusy papiera. A tak patríme medzi národy, ktoré majú jednu z najvyšších úmrtností na choroby srdca vo vyspelom svete. Čo povedať napríklad lekárovi, ktorý vám bezočivo do očí povie, že cisársky rez je neštandardný zákrok, nechá trápiť matku i novorodenca, ktorí bezmála na jeho – čistú štatistiku – doplatia ? Ináč, známy tomuto Mengelemu novej doby rozbil papuľu …

Zdravý národ je dar. Zdravie nie je tovar, ale dar. Ak z neho niekto tovar urobí, vždy na to doplácajú nevinní. Ako napríklad v Banskej Štiavnici, kde idiot na poste ministra pripustil zrušenie detskej pohotovosti a ľudia chodili s deťmi desiatky kilometrov v prípade potreby do Zvolena. Alebo v iných mestách, kde dokonca nemocnice úplne zanikli.

Je mi jedno, či vyžratá držka s funkciou riaditeľa sa vozí v trabante, alebo mercedese, ak to neovplyvní služby zdravotníctva. Pokiaľ však nie sú peniaze na nemocnice a spojené služby, má sa najprv investovať tam, a nie do luxusu úradníčka. Preto si myslím, že je najvyšší čas zrušiť poisťovne a ponechať jednu. Odbúra sa množstvo parazitov, ušetria financie a konečne bude viac peňazí na ľudí, nie luxus pochybných ksichtov.

Ale poviem na rovinu – ak by mne niekto porovnával cenu môjho zdravia, alebo zdravia mojich detí s čistotou vlastnej štatistiky, neskončí iba s rozbitými ústami. Smutné je, že i napriek sťažnosti bol tento sviniar – povýšený. Lebo zdravie sa na Slovensku stalo obchodom.

Ako zdevastovať štát za dvadsať rokov … praktický návod – I.diel

18.07.2010

Niekomu by sa mohlo zdať, že zdevastovať štát za dvadsať rokov nie je žiadny problém, ale keď si ukážeme, čo všetko na to v praxi je potrebné, začne táto vec ukazovať našich politikov v jasnom svetle – niekto by povedal – trpia genialitou zločinu. V každom prípade, keď som sa nad všetkým zamyslel, napadlo ma, kto vlastne volí tieto pochybné elementy a [...]

Obyčajný ľudský osud … a pár múdrych slov

18.07.2010

Známy, volajme ho Dušan /lebo jeho meno vo vietnamčine je na polámanie jazyka i pera/, prišiel na Slovensko ešte za čias bývalého režimu. Najprv tu študoval, neskôr ako mnoho jeho krajanov aj zostal. Sedával často na lavičke pred domom, kde som býval ešte ako dieťa, fajčil a mlčky pozeral niekde do diaľky. Priviesť ho do rozhovoru bolo hotové umenie. Väčšina jeho [...]

Nezabudnuteľná …

17.07.2010

Prvý raz som ju stretol pred štrnástimi rokmi. Smutne stála na chodbe úradu, kde pracovala a snažila sa povedať, že som neprišiel vo vhodnej dobe na debatu. Nedal som sa odbiť, kým nesľúbila, že pôjdeme spolu aspoň na kávu. Úprimne povedané, už prvý pohľad do jej očí znamenal jedno – bol som stratený. Sedeli sme na káve a debatovali o zvláštnostiach sveta. Ako [...]

blinken

Vojaci USA odchádzajú z Nigeru. Krajina sa zbližuje s Ruskom

20.04.2024 06:07

Spojené štáty v piatok súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto krajine.

kastiel cunovo

Mestá a obce kritizujú nápad rezortu kultúry. Odkazujú: predaj pamiatok je zložitý, novinky situáciu zhoršia

20.04.2024 06:00

Rezort pripustil, že nemá v rozpočte vyčlenené prostriedky na ich kúpu a doteraz si predkupné právo neuplatnil ani raz.

Russia International Women's Day

Putin stratil na Ukrajine už oveľa viac vojakov ako Brežnev v Afganistane. A koľko padlých má Zelenskyj?

20.04.2024 06:00

Ukrajinci tvrdia, že zlikvidovali viac ako 450-tisíc Rusov. Moskva však hovorí len o 6-tisícoch svojich padlých. K reálnemu údaju sa asi priblížila BBC.

computerman

Rýpem do všetkého, čo sa mi nepáči. Mám rád šport, kvalitnú hudbu, operu, komédie zo zlatej doby filmu, kde sa ešte nemuseli rehotať v pozadí, aby divák prišiel na to, že počul niečo "humorné". Mám rád Slovensko, len ma mrzí, že ho prznia kadejaké umeliny, ktoré sa často štylizujú do pozície celebrít. Môj pradedko by ich nazval odpad národa. Ako kedysi niekto povedal, tvária sa, ako keby im zo zadnej časti tela liezli konvalinky a nie to isté, čo všetkým.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 113
Celková čítanosť: 188564x
Priemerná čítanosť článkov: 1669x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy