Založ si blog

Z plesnivého archívu I. … ako sa stráca sloboda

Demokracia funguje iba dovtedy, kým nezastihne mocných nepripravených na zodpovednosť. Potom sa dokáže zmeniť najväčšieho demokrata na diktátora. Čo je motiváciou ? Strach. Z čoho ? Zo všetkého – hlavne však zo straty moci, peňazí a podobne.

A tak sa stáva pravidlom, že demokraciu najčastejšie chránia tí, ktorým prekáža všetko, čo sa nedá ovládať. Jedným z príkladov bol napríklad najdlhšie slúžiaci riaditeľ FBI J.E. Hoover. Ak pri nástupe do funkcie v roku 1924 bol budúcnosťou svojho úradu, však nemal ani tridsať, keď sa stal riaditeľom agentúry, časom z nej vybudoval hydru, ktorá vyvolávala strach už len pri počutí jej mena. A tak sa veselo zbierali materiály proti odporcom, kritikom vlády, umelcom a neskorším potenciálne mocným osobám. Poslúžilo všetko, čo sa neskôr mohlo hodiť – od návštev „nevhodných“ podujatí, cez milenky ženatých mužov až po kamarátov a priateľov. Demokracia ? Najviac ju pošliapaval ten, čo ju mal chrániť.

22. novembra 1963 padli v Dallase výstrely, ktoré zmenili svet. Prezident Kennedy sa stal obeťou atentátnika. Koho, to nie je podstatné. Skôr je podstatné to, že hoci celý národ smútil, mocní sa neraz radovali. Nie je žiadnym tajomstvom, že v USA sa nestanete prezidentom, ak nemáte podporu zbrojárskych koncernov. A tie podporia toho, kto zachová zisky. Teda bude platiť vojny. Kennedy ich zisky ohrozoval – oni nesmútili, keď zomrel. Nesmútila ani mafia – konečne sa zbavili aj jeho brata, ktorý na poste ministra vnútra akosi zabúdal na dobré mravy. Nesmútil ani jeho nástupca – dostal jeho miesto. A demokracia dostala ďalšiu facku.

Dve z faciek dostala aj na Slovensku. Dostala ich síce viac, ale práve tie dve mali veľký význam. Prvá padla v roku 1992, keď si niekto povedal, že si založí vlastný štát. Dovtedy mal každý tri roky plné ústa slobody a občianskych práv, ale keď išlo do tuhého, tak si povedal – prečo riskovať nesúhlas. A tak sa nikto a nikoho nepýtal, išlo predsa o záujmy mocných. Dnes sa mnohí divia, že si ľudia nevážia vlastný štát – ale nikto si nepoloží otázku, prečo si vážiť štát, ktorý si neváži vlastných občanov. Druhou fackou bol únos Michala Kováča ml. v roku 1995. Nie je podstatné, kto a v čí prospech ho organizoval, napokon oficiálna verzia stojí na rovnakej vode, ako oficiálny vrah prezidenta Kennedyho. Podstatné je, že dostala facku demokracia – pre záujmy mocných sa urobí hocičo. A beztrestne. To napokon dokazovala aj lavína amnestií, ktorá sa spustila už pred jeho únosom a po ňom pokračovala.

Každým podrazom, ktorý sa nepotrestá, strácame kúsok slobody. Každým mlčaním v situácii, kde by sme mali kričať, strácame kúsok vlastného ja. A zároveň dávame mocným istotu, že nech urobia čokoľvek, vždy im to prejde a môžu sa vrátiť. Je smutné, ak tri kukurice majú v očiach zákona väčšiu cenu ako ľudský život. Je pohodlné otočiť sa na druhú stranu, ak vidíme niečo, čo páchajú mocní. Kde však berieme istotu, že jedného dňa sa neotočí niekto iný, keď to bude páchané na nás, alebo našich deťoch ? Takto sa stráca sloboda.

Ako zdevastovať štát za dvadsať rokov … praktický návod – I.diel

18.07.2010

Niekomu by sa mohlo zdať, že zdevastovať štát za dvadsať rokov nie je žiadny problém, ale keď si ukážeme, čo všetko na to v praxi je potrebné, začne táto vec ukazovať našich politikov v jasnom svetle – niekto by povedal – trpia genialitou zločinu. V každom prípade, keď som sa nad všetkým zamyslel, napadlo ma, kto vlastne volí tieto pochybné elementy a [...]

Obyčajný ľudský osud … a pár múdrych slov

18.07.2010

Známy, volajme ho Dušan /lebo jeho meno vo vietnamčine je na polámanie jazyka i pera/, prišiel na Slovensko ešte za čias bývalého režimu. Najprv tu študoval, neskôr ako mnoho jeho krajanov aj zostal. Sedával často na lavičke pred domom, kde som býval ešte ako dieťa, fajčil a mlčky pozeral niekde do diaľky. Priviesť ho do rozhovoru bolo hotové umenie. Väčšina jeho [...]

Nezabudnuteľná …

17.07.2010

Prvý raz som ju stretol pred štrnástimi rokmi. Smutne stála na chodbe úradu, kde pracovala a snažila sa povedať, že som neprišiel vo vhodnej dobe na debatu. Nedal som sa odbiť, kým nesľúbila, že pôjdeme spolu aspoň na kávu. Úprimne povedané, už prvý pohľad do jej očí znamenal jedno – bol som stratený. Sedeli sme na káve a debatovali o zvláštnostiach sveta. Ako [...]

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

chrípka. pacient, lekár, prehliadka

V Bratislavskom kraji sa počas tohto roka vyskytol čierny kašeľ v 50 prípadoch

18.04.2024 19:25

Najvyššia vekovo-špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine 15- až 19-ročných osôb.

Fico, Šefčovič

Fico: Vláda na post eurokomisára za SR opäť navrhne Šefčoviča

18.04.2024 18:30

Uviedol to predseda vlády po skončení mimoriadneho dvojdňového summitu EÚ v Bruseli.

computerman

Rýpem do všetkého, čo sa mi nepáči. Mám rád šport, kvalitnú hudbu, operu, komédie zo zlatej doby filmu, kde sa ešte nemuseli rehotať v pozadí, aby divák prišiel na to, že počul niečo "humorné". Mám rád Slovensko, len ma mrzí, že ho prznia kadejaké umeliny, ktoré sa často štylizujú do pozície celebrít. Môj pradedko by ich nazval odpad národa. Ako kedysi niekto povedal, tvária sa, ako keby im zo zadnej časti tela liezli konvalinky a nie to isté, čo všetkým.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 113
Celková čítanosť: 188491x
Priemerná čítanosť článkov: 1668x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy