Založ si blog

Pštrosy v parlamente …

Politik je ako diplomat – nikdy neverte tomu, čo hovorí, ale pozerajte sa na to, čo robí …

Diskusná relácia v STV dnes ukázala, ako bude vyzerať politika v podaní KDH. Namiesto Jána Figeľa prišiel Pavol Hrušovský, ktorého vystupovanie jasne ukázalo, ako si predstavuje jeho strana zodpovednosť – čo nám neuškodí, podporíme. A ak sa vyskytne výbušná téma, šup – hlavička do piesku.

Netreba si robiť zbytočné ilúzie, lož bude i naďalej pracovným nástrojom našich politikov. A druhým pracovným nástrojom, ktorý pôjde s klamstvom ruka v ruke, bude vyhýbanie sa akejkoľvek ťažkej téme, alebo zodpovednosti za nepopulárne riešenia. Ukázalo sa to pri pokryteckej výzve Smeru-SD vo veci riešenia finančnej krízy a pristúpenia k záchrannému balíku EÚ. Na jednej strane Smer-SD vedome podhodil mínu čoskoro bývalej opozícii vo vedomí, že vyhlásenia budúcich koaličných partnerov boli zamietavé, na druhej strane budúci partneri žiadali od končiacej vlády, aby nič nepodpisovala, ale nie sú schopní jasného vyjadrenia, ako v tejto veci konať. Je to pochopiteľné – ak povedia pomoci áno, potvrdia, že v predvolebných plánoch klamali voličov, ak povedia nie – vytočia predstaviteľov únie. A práve na tejto situácii je najlepšie vidieť, že slovenskú politiku riadia chameleóni bez vlastného názoru, s ohybnou chrbticou.

V každom prípade je vidieť, že vládnutie štvorkoalície šiestich strán bude nesmierne zaujímavé. Už to znenie je zaujímavé, hoci pravdivé. Pobavil aj pohľad na Pavla Hrušovského, ktorý zakopal bývalého predsedu KDH Jána Čarnogurského tvrdením, že jeho aktivity boli vykonávané bez súhlasu a poverenia strany. Je len pochopiteľné, že jeho tvrdeniu verím asi tak, ako možnosti nosenia vody v prútenom koši. V politike je totiž pravidelným zvykom, že ak nemôže ísť o niečom vyjednávať oficiálny predstaviteľ, zjaví sa tam obvykle politik, ktorý i v prípade neúspechu nemá čo stratiť. A všetko je navonok v poriadku, lebo ak vznikne kritická situácia, všetci dajú ruky preč a nič sa nedeje.

Na druhej strane, vystúpenie Mareka Maďariča sa nedá komentovať vôbec. Jeho vystúpenie nemalo hlavu ani pätu, v podstate sa neustále točilo len okolo odmietnutia Smeru-SD ako koaličného partnera a tvorcu vlády. Jediným cieľom bolo urobiť propagáciu jeho vlastnej strany a zdôrazniť pocit ukrivdenosti, že nebude vládnou stranou. Pokojne môžeme konštatovať, že zmenou na postoch nič nezískame, ale ani nestratíme.

A mimochodom – nečakajme, že sa tak skoro obmedzí poslanecká imunita, alebo zavedie zodpovednosť členov vlády za ich rozhodnutia. Práve dnešok ukázal, že všetkým ide o jediné – moc a postavenie. Slovo zodpovednosť poznajú len voči druhým, nikdy nie vo vzťahu k sebe samým. A môžeme to zmeniť iba my – občania Slovenska.

Ako zdevastovať štát za dvadsať rokov … praktický návod – I.diel

18.07.2010

Niekomu by sa mohlo zdať, že zdevastovať štát za dvadsať rokov nie je žiadny problém, ale keď si ukážeme, čo všetko na to v praxi je potrebné, začne táto vec ukazovať našich politikov v jasnom svetle – niekto by povedal – trpia genialitou zločinu. V každom prípade, keď som sa nad všetkým zamyslel, napadlo ma, kto vlastne volí tieto pochybné elementy a [...]

Obyčajný ľudský osud … a pár múdrych slov

18.07.2010

Známy, volajme ho Dušan /lebo jeho meno vo vietnamčine je na polámanie jazyka i pera/, prišiel na Slovensko ešte za čias bývalého režimu. Najprv tu študoval, neskôr ako mnoho jeho krajanov aj zostal. Sedával často na lavičke pred domom, kde som býval ešte ako dieťa, fajčil a mlčky pozeral niekde do diaľky. Priviesť ho do rozhovoru bolo hotové umenie. Väčšina jeho [...]

Nezabudnuteľná …

17.07.2010

Prvý raz som ju stretol pred štrnástimi rokmi. Smutne stála na chodbe úradu, kde pracovala a snažila sa povedať, že som neprišiel vo vhodnej dobe na debatu. Nedal som sa odbiť, kým nesľúbila, že pôjdeme spolu aspoň na kávu. Úprimne povedané, už prvý pohľad do jej očí znamenal jedno – bol som stratený. Sedeli sme na káve a debatovali o zvláštnostiach sveta. Ako [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

computerman

Rýpem do všetkého, čo sa mi nepáči. Mám rád šport, kvalitnú hudbu, operu, komédie zo zlatej doby filmu, kde sa ešte nemuseli rehotať v pozadí, aby divák prišiel na to, že počul niečo "humorné". Mám rád Slovensko, len ma mrzí, že ho prznia kadejaké umeliny, ktoré sa často štylizujú do pozície celebrít. Môj pradedko by ich nazval odpad národa. Ako kedysi niekto povedal, tvária sa, ako keby im zo zadnej časti tela liezli konvalinky a nie to isté, čo všetkým.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 113
Celková čítanosť: 188225x
Priemerná čítanosť článkov: 1666x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy