Založ si blog

Prečo verím Hanzelovi a nie Smeru ?

Neviem, možno je to iba pocit, že Hanzel hovorí pravdu. A možno fakt, že jeho firmu som mal možnosť poznať, a nikdy som nemal negatívnu skúsenosť. Hoci, ak mám pravdu povedať, dodnes nechápem, čo práve majiteľa úspešnej firmy priviedlo k odchodu do politiky, a ešte pod vlajku Smeru. Peniaze to zrejme neboli, ako majiteľ úspešnej firmy určite netrpel núdzou. Ostáva teda myšlienka – niečo spraviť pre štát a jeho obyvateľov.

Ale v tomto prípade sa zrejme Hanzel pomýlil dvakrát – po prvé, na Slovensku od jeho samostatnosti robí každý politik zásadne všetko iba pre seba, a po druhé si na to vybral zlú stranu. Sociálna demokracia v podaní Smeru je všetkým možným, len nie politikou pre bežných ľudí. Slovensko sa pod jej vedením za jedno volebné obdobie zmenilo na nepoznanie. Ani predtým to nebolo veľmi voňavé, ale od roku 2006 sa dostala do popredia hlavne politika, ktorú by som mohol označiť ako – maštaľná kultúra. A tým rozhodne nenarážam na vystúpenie jedného bývalého ministra.

Priznám sa, že po vzniku Smeru som vážne uvažoval, že ak vôbec niekedy pôjdem voliť, tak túto stranu. Jedným z dôvodov bolo aj prehlásenie jeho zakladateľov, že ak by niekedy išli do vlády, v žiadnom prípade nie s Mečiarom. Hoci mi nevoňal variant HZDS bez Mečiara vo vláde, pretože nie je problém ťahať za nitky z ústrania, bral som to ako sľub. Sľub, ktorý sa nakoniec nedodržal. Horšie však bolo, že postupne som začal vidieť v konaní tejto strany aj isté znaky, ktoré mi silne začali pripomínať dobu jedinej pravdy – a hoci v tejto dobe nebolo všetko iba čierne, vrátiť by som sa do nej nechcel. A tak som nebol ani pri posledných voľbách, lebo radšej nebudem voliť nikoho, než ľudí, čo už raz sklamali. Neľutujem to, lebo koalícia, ktorá vznikla po voľbách, sa stala nočnou morou pre obyvateľov tohoto štátu. V jednom ľahkom vtipe sa kladie otázka – prečo pes vrtí chvostom. Odpoveďou je konštatovanie, že preto, lebo chvost nemôže vrtieť so psom. Žiaľ, posledné obdobie nás presvedčilo, že chvost so psom vrtieť môže. Stopäťdesiat ľudí, platených z našich daní, veselo zametá s piatimi miliónmi.

Prečo teda verím viac Hanzelovi, než Smeru ? Asi preto, že jeho firma vždy dodržala to, čo sľubovala. Netvrdím, že sa nenašli sporné body, ale dalo sa vždy dohodnúť a nájsť spoločné riešenie, výhodné pre obe strany. Smer z toho, čo sľuboval, dodržal veľmi málo. Alebo skoro nič. Už začiatok ukázal, za čo stoja sľuby, ktoré táto strana dala. K moci sa dostali presne tí ľudia, o ktorých sa hovorilo, že tam nebudú. Vystupovanie predstaviteľov strany neraz ukázalo absolútny nedostatok úcty voči voličom. Všetko v štýle, černoško si urobil svoju prácu a teraz ho už netreba.

Posledným a najvážnejším dôvodom, prečo verím Hanzelovi, je žaloba podaná Smerom. Doteraz vždy platilo, že strana dávala žaloby na konkrétnych vinníkov. V tomto prípade sa jedná o neznámeho páchateľa, hoci všetci vedia, kto a čo povedal o praktikách v tejto strane. Zrazu nebolo odvaha otvorene menovať toho, kto im poškodil meno. Jediné, kde sa občas zjaví meno Hanzel, sú výroky hovorkyne Smeru v médiách. Prečo teda nebolo aj v žalobe ? Čo je tým skutočným dôvodom, že bola podaná neurčitá žaloba ?

Ja si myslím, že obava z toho, čo všetko by vedel Hanzel nielen povedať, ale aj dokázať. A možno aj obava z protiúderu, ktorý by tentoraz mohol skončiť odškodným pre niekoho iného, nie stranu a jej predstaviteľov. A preto verím Hanzelovi.

Ako zdevastovať štát za dvadsať rokov … praktický návod – I.diel

18.07.2010

Niekomu by sa mohlo zdať, že zdevastovať štát za dvadsať rokov nie je žiadny problém, ale keď si ukážeme, čo všetko na to v praxi je potrebné, začne táto vec ukazovať našich politikov v jasnom svetle – niekto by povedal – trpia genialitou zločinu. V každom prípade, keď som sa nad všetkým zamyslel, napadlo ma, kto vlastne volí tieto pochybné elementy a [...]

Obyčajný ľudský osud … a pár múdrych slov

18.07.2010

Známy, volajme ho Dušan /lebo jeho meno vo vietnamčine je na polámanie jazyka i pera/, prišiel na Slovensko ešte za čias bývalého režimu. Najprv tu študoval, neskôr ako mnoho jeho krajanov aj zostal. Sedával často na lavičke pred domom, kde som býval ešte ako dieťa, fajčil a mlčky pozeral niekde do diaľky. Priviesť ho do rozhovoru bolo hotové umenie. Väčšina jeho [...]

Nezabudnuteľná …

17.07.2010

Prvý raz som ju stretol pred štrnástimi rokmi. Smutne stála na chodbe úradu, kde pracovala a snažila sa povedať, že som neprišiel vo vhodnej dobe na debatu. Nedal som sa odbiť, kým nesľúbila, že pôjdeme spolu aspoň na kávu. Úprimne povedané, už prvý pohľad do jej očí znamenal jedno – bol som stratený. Sedeli sme na káve a debatovali o zvláštnostiach sveta. Ako [...]

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo pomerne silné zemetrasenie

29.03.2024 11:04

Otrasy bolo cítiť aj na Kréte a v Aténach.

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

computerman

Rýpem do všetkého, čo sa mi nepáči. Mám rád šport, kvalitnú hudbu, operu, komédie zo zlatej doby filmu, kde sa ešte nemuseli rehotať v pozadí, aby divák prišiel na to, že počul niečo "humorné". Mám rád Slovensko, len ma mrzí, že ho prznia kadejaké umeliny, ktoré sa často štylizujú do pozície celebrít. Môj pradedko by ich nazval odpad národa. Ako kedysi niekto povedal, tvária sa, ako keby im zo zadnej časti tela liezli konvalinky a nie to isté, čo všetkým.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 113
Celková čítanosť: 188242x
Priemerná čítanosť článkov: 1666x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy