Kde sa dobre najesť na svojej dovolenke … a kde sa neotráviť …

Blíži sa čas dovoleniek, a tak som si povedal, že pridám niekoľko skúseností a rád, ako sa na našom malom Slovensku najesť a neskončiť s výplachom žalúdka. Vymenujem iba niekoľko lokalít, ktoré osobne poznám, ale v prípade potreby budem možno vedieť poradiť dobrú stravu na polovici Slovenska.

Najprv niekoľko rád z vlastnej skúsenosti – vo väčšine slovenských reštaurácií je slepačí vývar zo sliepky iba do štvrtku. Potom je väčšinou rezaný hovädzím, aby nebolo cítiť, že nie je čerstvý, alebo kockou bujónu nadstavený. Niektoré reštaurácie chápu ako vývar aj kocku bujónu vo vriacej vode. Čerstvý vývar je v prevažnej väčšine od pondelku do stredy.

Druhá rada – nie vždy je na železničnej stanici odporný, smradľavý bufet, z ktorého do diaľky počuť krik ožranov a bezdomovcov. Príkladom kvalitnej služby je napríklad stanica v Brezne, kde síce vojdete do niečoho, čo pripomína bufet, ale po vstupe do bočnej jedálne sa ocitnete v rozprávke – krásne zariadenie, milá obsluha a hlavne rýchla. Ceny sú prijateľné. Dobre varia aj na stanici v Ružomberku, ale prostredie nie je také príjemné – mimochodom, tam sa radšej vyhnite ryži – nevedia ju variť, väčšinou chrapčí pod zubami.

Ak sa ocitnete v Tatrách, cena služieb je často priamo úmerná ich nekvalite – niekedy si myslím, že Jánošík nepochádzal z Terchovej, ale z Tatier. Lenže tam vam nedajú nič, iba vás poriadne ozbíjajú. Takže, ak si budete kupovať varenú kukuricu, môže stáť klások dve eurá, ale niekde pýtajú dve eurá za 100 g. Bryndzové halušky mi tam nechutili nikde. Niekde pripomínali skôr prílohu k jedlám, inde som zase hladoval, lebo na rozdiel od bežnej 330 g porcie vám dajú špekulantsky iba 250 g. Priamo fantastické halušky robia v malom penzióne na konci Telgártu v smere do Popradu, kde má porcia 750 g. Samozrejme, treba si trochu počkať.

V Slovenskom raji sa zďaleka vyhnite akýmkoľvek jedlám, ak nevidíte kuchyňu. Môže sa vám totiž stať, že si objednáte parené buchty a dostanete niečo, s čím by sa dobre hádzali žabky na Hornáde, ale nedá sa to jesť. Čo už, keď niekto parí buchty v mikrovlnke.

Ak ste v Košiciach, neváhajte a zájdite do Tesca pri výpadovke na Prešov. Je tam malá čínska reštaurácia, kde skutočne varia dobre a za prijateľné ceny. Vo Vranove nad Topľou si dajte pozor na halušky, niekde namiesto bryndze plávajú v teplom mlieku.

Čomu sa vyhnúť úplne ? V prvom rade tzv. špecialitám šéfkuchára – my sme to volali špajzák, čiže výmet špajze z celého týždňa, väčšinou zabalený do zemiakovej placky, alebo niečoho podobného. To isté platí aj o rôznych kapsách, a iných výmysloch – nech sa to volá akokoľvek, skoro vždy je to odpad. Aj keď chutný. A ešte niečo – samoobslužné reštaurácie typu Hot-Pot varia celkom dobre. Aj keď niekedy ryža práve nevonia, asi nie je dobre preliata, ale dá sa. Len je to trochu drahšie.

Ako zdevastovať štát za dvadsať rokov … praktický návod – I.diel

18.07.2010

Niekomu by sa mohlo zdať, že zdevastovať štát za dvadsať rokov nie je žiadny problém, ale keď si ukážeme, čo všetko na to v praxi je potrebné, začne táto vec ukazovať našich politikov v jasnom svetle – niekto by povedal – trpia genialitou zločinu. V každom prípade, keď som sa nad všetkým zamyslel, napadlo ma, kto vlastne volí tieto pochybné elementy a [...]

Obyčajný ľudský osud … a pár múdrych slov

18.07.2010

Známy, volajme ho Dušan /lebo jeho meno vo vietnamčine je na polámanie jazyka i pera/, prišiel na Slovensko ešte za čias bývalého režimu. Najprv tu študoval, neskôr ako mnoho jeho krajanov aj zostal. Sedával často na lavičke pred domom, kde som býval ešte ako dieťa, fajčil a mlčky pozeral niekde do diaľky. Priviesť ho do rozhovoru bolo hotové umenie. Väčšina jeho [...]

Nezabudnuteľná …

17.07.2010

Prvý raz som ju stretol pred štrnástimi rokmi. Smutne stála na chodbe úradu, kde pracovala a snažila sa povedať, že som neprišiel vo vhodnej dobe na debatu. Nedal som sa odbiť, kým nesľúbila, že pôjdeme spolu aspoň na kávu. Úprimne povedané, už prvý pohľad do jej očí znamenal jedno – bol som stratený. Sedeli sme na káve a debatovali o zvláštnostiach sveta. Ako [...]

Asma Asadová, púštna ruža, prvá dáma

Turecké a arabské médiá: Asadova manželka podala žiadosť o rozvod

23.12.2024 06:50

Asadova manželka má dvojaké britské a sýrske občianstvo.

fico putin

Ficova návšteva u Putina: Taraba ju kvituje, Migaľ hovorí o facke. Kto o nej vedel? Diplomati: Klesneme v očiach Ukrajiny aj NATO

23.12.2024 06:00

Premiér Robert Fico sa v nedeľu stretol s Vladimirom Putinom. Čo na jeho cestu hovoria bývalí ministri zahraničných vecí Káčer a Wlachovský?

Ukrajina, Kyjev

Dva scenáre pre Kyjev: čaká Ukrajinu temný rok 2025?

23.12.2024 06:00

Predpovede týkajúce sa toho, čo sa udeje na bojisku, sú vždy mimoriadne problematické, ale isté trendy sa zo súčasného vývoja dajú vypozorovať.

vojna na Ukrajine, Kyjev

ONLINE: Vojnu Európa podľa Orbána prehrala. Prišla zmena, bolo zakázané hovoriť o mieri, teraz to všetci robia, tvrdí

23.12.2024 05:55

Medzinárodný menový fond ráta so skončením vojny na Ukrajine koncom roka 2025, v pesimistickom scenári v polovici roka 2026.

computerman

Rýpem do všetkého, čo sa mi nepáči. Mám rád šport, kvalitnú hudbu, operu, komédie zo zlatej doby filmu, kde sa ešte nemuseli rehotať v pozadí, aby divák prišiel na to, že počul niečo "humorné". Mám rád Slovensko, len ma mrzí, že ho prznia kadejaké umeliny, ktoré sa často štylizujú do pozície celebrít. Môj pradedko by ich nazval odpad národa. Ako kedysi niekto povedal, tvária sa, ako keby im zo zadnej časti tela liezli konvalinky a nie to isté, čo všetkým.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 113
Celková čítanosť: 198144x
Priemerná čítanosť článkov: 1753x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy