Založ si blog

Kto je vlastne terorista ?

Slovo terorista sa často využíva v posledných rokoch. Je však zaujímavé, ako sa jeho význam postupne prekrútil. Ak si spomenieme na obdobie vojny proti fašizmu, práve nacisti označovali za teroristov členov odboja, ktorí sa snažili o oslobodenie svojich krajín. My sme ich volali partizáni.

Potom prišlo obdobie skutočných teroristov – ľudí, ktorí v mene prevráteného chápania svojej viery, mnohí jednoducho z pasie, ubližovali iným, kládli výbušniny na verejných miestach a teror sa stal okrem iného aj nástrojom studenej vojny. Stačí si spomenúť na neslávne známeho Carlosa, či RFA alebo iné podobné „organizácie“. Prečo mohli títo ľudia pomerne dlho unikať spravodlivosti ? Pre mocenské hry veľmocí. Často ani sami teroristi nemali tušenia, koho záujmom vlastne slúžia.

Tretia vlna terorizmu sa nerozlučne spája so záujmami jedinej veľmoci – USA. Vojna proti terorizmu, ako sa honosne nazvali aktivity v Afganistane, Iraku, prevádzka väznice na Guantanáme a neustále provokovanie krajín v oblasti Perzského zálivu poukazujú na skutočné motívy diania. Nie je podstatné, kto stál za útokmi na WTC, či Pentagon. Hoci by pravda ukázala všetko v jasnom svetle, môžeme sa riadiť aj inými príznakmi.

Predovšetkým – je obrovská škoda, že sa v 90. rokoch narušila rovnováha síl vo svete. Môžeme si nahovárať čokoľvek, ale veľmocenský status bývalého ZSSR mal aj svoje výhody. Rusko sa síce snaží byť nástupcom niekdajšieho Sojuzu, ale potrvá ešte roky, kým dosiahne jeho mieru rešpektu vo svete. Momentálne je najnebezpečnejšou krajinou sveta práve tzv. bašta demokracie – USA. Je to krajina, ktorá nerešpektuje medzinárodné právo, ignoruje záujmy skutočnej slobody. Je to krajina, ktorá je desiatky rokov ovládaná zbrojárskymi koncernami a bankami. Je to krajina, ktorá desaťročia zneužíva svet v mene svojho luxusného života – napríklad nekrytou menou v obehu. Cena dolára nedosahuje reálne ani hodnotu papiera. Ak si spomenieme na posledné vojenské konflikty, v žiadnom sa nepreukázalo to, čo tvrdili USA.

Konflikty vo svete – môžeme si položiť niekoľko otázok – začneme napríklad takto –

1. Kto podporoval Taliban ? Diplomaticky ho uznali iba tri krajiny – Saudská Arábia, Pakistan a USA.

2. Kto predal Iraku technológiu na vývoj zbraní hromadného ničenia ? USA v roku 1987.

3. Kto predával v 80. rokoch zbrane do Iránu ? USA.

Výsledkom špinavej politiky tejto krajiny sú súčasné problémy sveta. Aj Hitler by iba potichu závidel, čo všetko tejto krajine prešlo a prechádza. Na škodu nás všetkých. USA totiž povýšili terorizmus na štátnu politiku. Scenár je jednoduchý – ak má krajina niečo zaujímavé, či už je to poloha, nerasty a podobne – vyvolá sa konflikt a ihneď pribehnú „mierotvorcovia“ pomáhať. Krajina sa obsadí, dosadí sa bábková vláda a zarába sa. Kto je teda terorista ? Ten, čo sa bráni invázii západnej pseudo-kultúry ? Alebo ten, čo mu ju vnucuje ?

Po skončení druhej svetovej vojny sme si mysleli, že fašizmus bol porazený. Bol to hlboký omyl. Verili sme, že otvorenie druhého frontu a vylodenie v Normandii bolo pomocou pri zámere poraziť zlo. Ďalší omyl – tento krok vyplynul z vývoja a strachu veľmocí, že ich vplyv v Európe sa zmenší v prospech ZSSR. Keby nebol Hitler napadol západnú Európu, ale len ZSSR, zrejme by sme dnes mali ako štátnu politiku – fašizmus. Preto sa tak dlho vylodenie odkladalo – aby mali veľmoci istotu, že sa pridávajú k víťazom.

Po páde železnej opony sme si mysleli, že sa všetko zmení k lepšiemu. Omyl – zaplavilo nás svinstvo, násilie a novodobé formy otroctva. Obyčajný človek stratil ľudskú dôstojnosť. A úctu v očiach mocných. Je iba nástrojom na dosiahnutie ich cieľov. Ak sa nespamätáme, čoskoro budeme iba čísla v štatistike mocných. Kusy … Nič viac. K dokonalosti bude chýbať iba vypálenie znaku vlastníka. Hoci, aj toho sa možno dočkáme v blízkej budúcnosti. Besnota spoza oceána je totiž vysoko nákazlivá. A nepozná hranice.

Takže – zamyslime sa – kto je vlastne terorista ?  Ujko v afganských horách ? Alebo skôr tí, čo ho tak intenzívne hľadajú, že ho nikdy nenájdu ? Tí, čo expresne lifrovali jeho rodinu z USA po útokoch, hoci boli všetky lety zakázané ?

Myslím, že bin Ládin je rovnaká fikcia ako Robin Hood. Pri dnešnej technike nie je žiadny problém stvoriť fiktívnu postavu a držať ju pri živote. Hlavne vtedy, keď sa to vyplatí. A na záver jeden fakt – bývalá pakistanská premiérka Benazir Bhuttová v jednom rozhovore pre stanicu BBC vyhlásila, že bin Ládin je mŕtvy. Jej konštatovanie bolo však zo záznamu odstránené. Spýtajme sa – prečo ? Nevhodný názor ? Alebo neprijateľná pravda ?

Ako zdevastovať štát za dvadsať rokov … praktický návod – I.diel

18.07.2010

Niekomu by sa mohlo zdať, že zdevastovať štát za dvadsať rokov nie je žiadny problém, ale keď si ukážeme, čo všetko na to v praxi je potrebné, začne táto vec ukazovať našich politikov v jasnom svetle – niekto by povedal – trpia genialitou zločinu. V každom prípade, keď som sa nad všetkým zamyslel, napadlo ma, kto vlastne volí tieto pochybné elementy a [...]

Obyčajný ľudský osud … a pár múdrych slov

18.07.2010

Známy, volajme ho Dušan /lebo jeho meno vo vietnamčine je na polámanie jazyka i pera/, prišiel na Slovensko ešte za čias bývalého režimu. Najprv tu študoval, neskôr ako mnoho jeho krajanov aj zostal. Sedával často na lavičke pred domom, kde som býval ešte ako dieťa, fajčil a mlčky pozeral niekde do diaľky. Priviesť ho do rozhovoru bolo hotové umenie. Väčšina jeho [...]

Nezabudnuteľná …

17.07.2010

Prvý raz som ju stretol pred štrnástimi rokmi. Smutne stála na chodbe úradu, kde pracovala a snažila sa povedať, že som neprišiel vo vhodnej dobe na debatu. Nedal som sa odbiť, kým nesľúbila, že pôjdeme spolu aspoň na kávu. Úprimne povedané, už prvý pohľad do jej očí znamenal jedno – bol som stratený. Sedeli sme na káve a debatovali o zvláštnostiach sveta. Ako [...]

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

trump. súd

Muž, ktorý sa zapálil pri súdnej sieni počas procesu s Trumpom, zomrel

20.04.2024 10:37

Muž, údajne zo štátu Florida, rozdával podľa svedkov v parku letáky obsahujúce konšpiračné teórie.

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.

computerman

Rýpem do všetkého, čo sa mi nepáči. Mám rád šport, kvalitnú hudbu, operu, komédie zo zlatej doby filmu, kde sa ešte nemuseli rehotať v pozadí, aby divák prišiel na to, že počul niečo "humorné". Mám rád Slovensko, len ma mrzí, že ho prznia kadejaké umeliny, ktoré sa často štylizujú do pozície celebrít. Môj pradedko by ich nazval odpad národa. Ako kedysi niekto povedal, tvária sa, ako keby im zo zadnej časti tela liezli konvalinky a nie to isté, čo všetkým.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 113
Celková čítanosť: 188575x
Priemerná čítanosť článkov: 1669x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy