Založ si blog

Kašlite na vodné raje … na Slovensku je toľko krásnych jazier

Vodný raj … pri počutí slovného spojenia ma napadá porovnanie s niekdajším otváraním prvých prevádzok Držgrošov na Slovensku. Skoro som padal smiechom, keď som videl, ako sa ľudia v nedeľu vyobliekajú a hrdo hovoria – ideme na obed k Macovi … raz darmo, sedliak niekedy ostane sedliakom a oblek na tom nič nezmení.

Podobne som si pripadal aj pri počutí toho, ako sa medzi sebou mnohí vyťahujú, v akých akvaparkoch boli. Už menej sa chválili tým, že po trojdennej návšteve týchto zariadení s celou rodinou mali po návrate odtučňovacie kúry, založené na rožkoch, masle, troške čaju a zemiakoch v najrôznejších podobách. A neraz aj horšie.

Vodný raj … Tatry …. stali sme sa krajinou pre snobov, a elity. Bežný človek si prakticky nemôže dovoliť nič – predražené lanovky spravili z návštevy Lomnického štítu luxus, nedosiahnuteľný pre množstvo rodín. Podobne aj rôzne akvaparky – sadzby za niekoľkohodinové návštevy vyrážajú dych aj majetnejším. Ostatní čumia cez plot. Iste, môžeme si povedať, kto na to nemá, má smolu.

Problém je však trošku širší, ako suché konštatovanie – máš alebo nemáš. Cestovný ruch nie je iba o cenách, ako si myslia niektorí poskytovatelia služieb. Je aj o kvalite a dostupnosti. Sťažovať sa – nemáme návštevníkov – keď sa nastavia neprijateľné podmienky, je hlúpe a dokazuje úroveň poskytovateľa, hlavne tú mentálnu. Je oveľa výhodnejšie nastaviť nižšie ceny a mať stále natrieskané, než vysoké, a prechádzať sa po prázdnych areáloch. Tí, čo to pochopili, zarábajú slušne aj dnes. Potom tu máme skupinu ľudí, ktorej je úplne jedno, či zarábajú alebo nie. Tu by sa občas patrilo položiť otázku, odkiaľ berú na svoj luxusný život a prečo im nevadí, že sú trvale bez hostí. A potom je tu posledná skupina – trvale meniaca majiteľov, zamestnancov a všetko okolo – a stále bez hostí. Tam je často problém úplne inde.

Kašlime na vodné raje a predražené služby. Donúťme prevádzkovateľov, aby robili služby pre ľudí. Máme na to možnosti. Jazier, kde sa dá kúpať, je krásne prostredie a dokonca zdarma – tých je na Slovensku množstvo. Stačí zobrať mapu a vybrať si miesto. I deťom viac prospeje príroda, čistá voda nedotknutá kadejakým chemickým svinstvom, nehovoriac o prospechu pre peňaženku. A nepochybne je pre dieťa väčším zážitkom kúpanie v jazere, ležiacom na úpätí hôr, než na stojáka v predraženom a neraz kapacitne poddimenzovanom bazéne, plnom chémie.

Položme si otázku – prečo deti trpia rôznymi alergiami ? Preto, lebo sme ich odtrhli od prírody a možnosti prirodzeného budovania imunitného systému. Nečudo, že potom fúkne vetrík a okamžite sú prechladnuté, kašlú a majú teploty. Dajme deťom šancu na zdravý život. Dajme ju aj sebe. Najšťastnejší ľudia sú úzko spätí s prírodou. Nezabúdajme na to.

Ako zdevastovať štát za dvadsať rokov … praktický návod – I.diel

18.07.2010

Niekomu by sa mohlo zdať, že zdevastovať štát za dvadsať rokov nie je žiadny problém, ale keď si ukážeme, čo všetko na to v praxi je potrebné, začne táto vec ukazovať našich politikov v jasnom svetle – niekto by povedal – trpia genialitou zločinu. V každom prípade, keď som sa nad všetkým zamyslel, napadlo ma, kto vlastne volí tieto pochybné elementy a [...]

Obyčajný ľudský osud … a pár múdrych slov

18.07.2010

Známy, volajme ho Dušan /lebo jeho meno vo vietnamčine je na polámanie jazyka i pera/, prišiel na Slovensko ešte za čias bývalého režimu. Najprv tu študoval, neskôr ako mnoho jeho krajanov aj zostal. Sedával často na lavičke pred domom, kde som býval ešte ako dieťa, fajčil a mlčky pozeral niekde do diaľky. Priviesť ho do rozhovoru bolo hotové umenie. Väčšina jeho [...]

Nezabudnuteľná …

17.07.2010

Prvý raz som ju stretol pred štrnástimi rokmi. Smutne stála na chodbe úradu, kde pracovala a snažila sa povedať, že som neprišiel vo vhodnej dobe na debatu. Nedal som sa odbiť, kým nesľúbila, že pôjdeme spolu aspoň na kávu. Úprimne povedané, už prvý pohľad do jej očí znamenal jedno – bol som stratený. Sedeli sme na káve a debatovali o zvláštnostiach sveta. Ako [...]

forró, fico, galanta

Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len Forró, nie celá strana. Inak sa to čítať nedá

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo silné zemetrasenie, evakuovali školy. Otrasy cítili aj Atény

29.03.2024 11:04, aktualizované: 12:41

Obyvatelia regiónu Olympia hovorili o veľmi silných otrasoch.

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

computerman

Rýpem do všetkého, čo sa mi nepáči. Mám rád šport, kvalitnú hudbu, operu, komédie zo zlatej doby filmu, kde sa ešte nemuseli rehotať v pozadí, aby divák prišiel na to, že počul niečo "humorné". Mám rád Slovensko, len ma mrzí, že ho prznia kadejaké umeliny, ktoré sa často štylizujú do pozície celebrít. Môj pradedko by ich nazval odpad národa. Ako kedysi niekto povedal, tvária sa, ako keby im zo zadnej časti tela liezli konvalinky a nie to isté, čo všetkým.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 113
Celková čítanosť: 188244x
Priemerná čítanosť článkov: 1666x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy