Založ si blog

Dobrý deň, pán minister … /fiktívny rozhovor s ministrom práce, rodiny a sociálnych vecí/

Dobrý deň, p. minister.

Aj ja vám želám dobrý deň.

Prejdeme rovno k téme – zvyšovanie hranice odchodu do dôchodku. Čo si o tomto návrhu myslíte ?

Plne sa s týmto plánom stotožňujem.

Aké máte dôvody na podporu tohoto plánu ?

Viete, p. redaktor, každý rok nám pribúdajú ľudia v neproduktívnom veku, ktorých musí živiť štát. Lenže rozpočet štátu nestíha pokrývať zvýšené potreby sociálneho rezortu, a tak hľadáme riešenie. Nemôžeme si dovoliť zvyšovať výdavky v sociálnej oblasti.

Kde sa podľa vás stala chyba, že je nedostatok financií na vyplácanie dôchodkov ?

Viete, sociálna oblasť je zložitou problematikou. Ani naslovovzatý expert ako ja /jedenásť rokov som študoval marketing ovocia a zeleniny/ nemôže zvrátiť neželaný vývoj, ak nepristúpi k nepopulárnym krokom. A teda aj zvýšeniu hranice na odchod do dôchodku, čo nám ušetrí množstvo prostriedkov, lebo väčšina budúcich dôchodcov sa svojho dôchodku pri dnešnom uponáhľanom živote jednoducho nedožije. Čo mi je, samozrejme, veľmi ľúto.

Hm … a nebolo by lepšie vytvoriť univerzálny systém jednej poisťovne, s kvalitným obsadením a kontrolou ?

Určite nie. množstvo ľudí by prišlo o prácu, v ktorej síce nerobí nič, ale dobre zarába. Významne by poklesol ich životný štýl, nemohli by využívať služobné autá na súkromné účely, riaditelia by sa nemohli zlepšovať v golfe /viete, aké sú drahé hodiny tréningu ??/ a čo by sme robili s tým množstvom nepotrebných a drahých priestorov ?

Iste, pán minister. Čo teda budete konkrétne robiť ?

V prvom rade zrušíme všetky valorizácie, samozrejme s výnimkou platov poslancov. Iste chápete, že práve táto nízkopríjmová skupina obyvateľstva je veľmi ohrozená a tam k podobnému kroku nesmieme pristúpiť. Rovnako zvýšime poplatky za správu dôchodkových účtov, aby sa správcovské spoločnosti ozdravili.

Ale, pán minister, nie je divné, ak sporiteľ zaplatí na poplatkoch viac, ako je výnos z jeho úspor ?

Vôbec nie. Treba si uvedomiť, akú námahu vyvíjajú správcovia pri nakladaní s jeho peniazmi. Napríklad istý riaditeľ je zúfalý, že nemôže ísť na dovolenku, lebo nemá kam. Za roky, čo spravuje fondy, bol už totiž všade. Nemá chuť nakupovať – má tri autá, dve vily, chatu a jachtu. Nemá chuť na nič. Viete si predstaviť, ako tento človek trpí ???

Čo teda očakávate od budúcich dôchodcov ?

Sebareflexiu. Dúfam, že pochopia, akou záťažou sú pre náš štát. Uvediem príklad – môj pes, hoci bol iba pes, dokázal tiež prejaviť mieru sebareflexie. Po troch rokoch života v našej rodine usúdil, že je na príťaž a vyskočil z desiateho poschodia. Zlé jazyky síce tvrdia, že to bolo preto, lebo dva týždne nič nežral, ale uznajte – dôchodca hádam nebude hladovať dva týždne, aby pochopil, že je na obtiaž.

Veď, ale títo ľudia si platili odvody, aby dostávali dôchodok ?

Vidíte, pán redaktor, aká demagógia sa šíri ? Ich platby nie sú úsporami na dôchodok, ale slúžia na platenie zamestnancov poisťovní, ktorí tak tvrdo drú, aby zvládli správu týchto prostriedkov. Kde by tam ešte ostalo na vyplácanie dôchodkov, keď sa snažíme zachovať sociálne vymoženosti pracujúcich a dokonca aj upratovačky u nás jazdia výhradne na autách značky Luxundo ?

A čo teda chystáte pre dôchodcov ? Máte aj nejaký program ?

Iste, každý deň na nich myslíme. Pripravili sme program s názvom – Zastreľ sa sám – , ktorého súčasťou je nácvik samovraždy zastrelením, ideálne v páre.

Prečo v páre ?

Viete, keď sme vyratúvali náklady na tento program, vysvitlo, že nákup zbraní v potrebnej miere by zruinoval rozpočet. No naši balistici tvrdia, že ak sa náboj hodí primeranou silou, môže oproti stojacu osobu rovnako usmrtiť, ako keby ho vystrelili zo zbrane. A preto treba páry. Náboje dostanú pri výročí odchodu do penzie zdarma, samozrejme s vygravírovaným menom, aby vedeli, ako nesmierne si ich vážime.

Pán minister, srdečne ďakujem za rozhovor.

Za málo, rado sa stalo.

P.S. Náš vyslaný redaktor išiel po rozhovore trénovať hody nábojom do pripravovaného centra.

Ako zdevastovať štát za dvadsať rokov … praktický návod – I.diel

18.07.2010

Niekomu by sa mohlo zdať, že zdevastovať štát za dvadsať rokov nie je žiadny problém, ale keď si ukážeme, čo všetko na to v praxi je potrebné, začne táto vec ukazovať našich politikov v jasnom svetle – niekto by povedal – trpia genialitou zločinu. V každom prípade, keď som sa nad všetkým zamyslel, napadlo ma, kto vlastne volí tieto pochybné elementy a [...]

Obyčajný ľudský osud … a pár múdrych slov

18.07.2010

Známy, volajme ho Dušan /lebo jeho meno vo vietnamčine je na polámanie jazyka i pera/, prišiel na Slovensko ešte za čias bývalého režimu. Najprv tu študoval, neskôr ako mnoho jeho krajanov aj zostal. Sedával často na lavičke pred domom, kde som býval ešte ako dieťa, fajčil a mlčky pozeral niekde do diaľky. Priviesť ho do rozhovoru bolo hotové umenie. Väčšina jeho [...]

Nezabudnuteľná …

17.07.2010

Prvý raz som ju stretol pred štrnástimi rokmi. Smutne stála na chodbe úradu, kde pracovala a snažila sa povedať, že som neprišiel vo vhodnej dobe na debatu. Nedal som sa odbiť, kým nesľúbila, že pôjdeme spolu aspoň na kávu. Úprimne povedané, už prvý pohľad do jej očí znamenal jedno – bol som stratený. Sedeli sme na káve a debatovali o zvláštnostiach sveta. Ako [...]

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

trump. súd

Muž, ktorý sa zapálil pri súdnej sieni počas procesu s Trumpom, zomrel

20.04.2024 10:37

Muž, údajne zo štátu Florida, rozdával podľa svedkov v parku letáky obsahujúce konšpiračné teórie.

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.

Grasalkovičová záhrada

Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni

20.04.2024 08:57

Pripravené sú prehliadky bežne neprístupných miest, výstavy, divadelné predstavenia, koncerty, workshopy či jazdy historickými vozidlami i Propelerom na druhú stranu Dunaja.

computerman

Rýpem do všetkého, čo sa mi nepáči. Mám rád šport, kvalitnú hudbu, operu, komédie zo zlatej doby filmu, kde sa ešte nemuseli rehotať v pozadí, aby divák prišiel na to, že počul niečo "humorné". Mám rád Slovensko, len ma mrzí, že ho prznia kadejaké umeliny, ktoré sa často štylizujú do pozície celebrít. Môj pradedko by ich nazval odpad národa. Ako kedysi niekto povedal, tvária sa, ako keby im zo zadnej časti tela liezli konvalinky a nie to isté, čo všetkým.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 113
Celková čítanosť: 188574x
Priemerná čítanosť článkov: 1669x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy