Založ si blog

Chráňte svoje práva – nedajte sa dobehnúť …

Nie som taký bohatý, aby som platil za to, čo nepotrebujem …

Myslím, že v dnešnej dobe nájsť niekoho, kto nepoužíva počítač, nie je jednoduché. Rovnako nájdeme málokoho, kto by počítač nevymenil aspoň raz za tri-štyri roky. Našťastie, ceny sú pomerne dostupné, takže dnes už nie je problém kúpiť si aj notebook, nie je to ako za starých čias, keď podobné zariadenie stálo desiatky tisíc a bolo iba pre vyvolených.

I napriek tomu si treba dať pri kúpe počítača pozor na nekalé praktiky niektorých výrobcov, hlavne operačných systémov. Je pravidlom, že ak vkročíte do predajne, a máte záujem hlavne u notebook /u stolových počítačov tieto problémy nebývajú/, zvykne vám predajca ponúknuť notebook s predinštalovaným systémom. Ktorým, to hádam nemusím hovoriť. Skoro žiadny predajca vás neupozorní, že existujú aj iné operačné systémy ako Windows. A už vôbec vám nepovie, že sú zdarma a neraz oveľa kvalitnejšie ako mohutne propagovaný produkt americkej firmy.

Nikoho nemienim presviedčať, čo je lepšie. Je to na úvahe každého klienta, čo si zakúpi. Ale spomeniem niektoré veci, ktoré vám nikto pri kúpe nepovie. A môžu zásadne zmeniť váš pohľad na kúpu počítača, aj vaše rozhodovanie, ako má byť vybavený. Nehovoriac o fakte, že za ušetrené peniaze si môžete dokúpiť vybavenie, na ktoré by ste inak nemali.

Prvým faktom, ktorý by ste si mali uvedomiť, je skutočnosť, že na programy /software/ sa nevzťahuje žiadna záruka. Je to deklarované aj v každej licencii. Vyplýva to z faktu, že funkčnosť programu je závislá na výkonnosti a vybavení počítača, ktoré nemôže výrobca programu ovplyvniť.

Druhým faktom je, že ak kupujete notebook /počítač/ vybavený operačným systémom, je to OEM verzia, ktorá je predinštalovaná výrobcom počítača a výrobca operačného systému neposkytuje pri prípadných problémoch žiadnu poradenskú službu /hotline/. Všetky problémy sú prenesené na predajcu počítača, ktorý v zapletitých situáciach neporadí, alebo často rieši problém preinštalovaním systému.

Tretím faktom je znenie licencie, ktoré umožňuje túto a užívanie programu odmietnuť, pričom by vám zo strany predajcu mala byť poskytnutá adekvátna protihodnota. Na túto možnosť rovno zabudnite – hlavne preto, že nemáte čo predajcovi počítača vrátiť, keďže produkt je predinštalovaný v skrytej partícii počítača, a nie je k nemu žiadna príručka, ani inštalačné médium. Teda nemáte čo vrátiť predajcovi a nemôžete žiadať náhradu za niečo, čo nechcete.

Štvrtým faktom je skutočnosť, že s predinštalovaným systémom máte počítač síce funkčný, ale v zásade použiteľný len na jednoduché prezeranie internetu, tvorbu primitívnych dokumentov v notepade, pár hier, fiktívnu ochranu zabudovanú v systéme a koniec … Všetky ostatné programy, teda kvalitné kancelárske aplikácie, či lepšie prehliadače internetu, klientov e-mailu a podobne si musíte buď zakúpiť, alebo stiahnuť z internetu zdarma, ak existujú. Čo znamená minimálne stratu času, a často nemalú investíciu.

Najčastejším argumentom proti Linuxu je jeho zdanlivá zložitosť. Niekomu vadí rozmanitosť, inému množstvo verzií, ďalší sa nechce učiť niečo nové. Na druhej strane je zdarma, desktopové verzie disponujú bohatými katalógmi programov, ktoré stačí stiahnuť z internetu a priamo sa nainštalujú, a v drvivej väčšine prípadov sú zdarma. Prakticky už po inštalácii samotného systému máte slušne vybavený počítač, ihneď schopný práce. Pritom, za pomoci príručky napr. Ubuntu Linuxu /cca 30€/ dokážete systém skrotiť za niekoľko dní. Odpadávajú problémy s bezpečnosťou dát, málokoho postihnú problémy s vírusmi /existujú, ale je ich smiešne málo/, aktualizácie a nové verzie sú zdarma. A nikto sa vás nepýta, na koľkých počítačoch ho máte nainštalovaný.

Nedajte sa preto odbiť predajcom, a vždy sa zamyslite, čo kupujete. A hlavne nad tým, či potrebujete platiť za niečo, čo vlastne nepotrebujete. A hlavne sa nedajte zneužívať na to, aby sa za vaše peniaze hral nejaký miliardár na filantropa a ľudomila.

Ako zdevastovať štát za dvadsať rokov … praktický návod – I.diel

18.07.2010

Niekomu by sa mohlo zdať, že zdevastovať štát za dvadsať rokov nie je žiadny problém, ale keď si ukážeme, čo všetko na to v praxi je potrebné, začne táto vec ukazovať našich politikov v jasnom svetle – niekto by povedal – trpia genialitou zločinu. V každom prípade, keď som sa nad všetkým zamyslel, napadlo ma, kto vlastne volí tieto pochybné elementy a [...]

Obyčajný ľudský osud … a pár múdrych slov

18.07.2010

Známy, volajme ho Dušan /lebo jeho meno vo vietnamčine je na polámanie jazyka i pera/, prišiel na Slovensko ešte za čias bývalého režimu. Najprv tu študoval, neskôr ako mnoho jeho krajanov aj zostal. Sedával často na lavičke pred domom, kde som býval ešte ako dieťa, fajčil a mlčky pozeral niekde do diaľky. Priviesť ho do rozhovoru bolo hotové umenie. Väčšina jeho [...]

Nezabudnuteľná …

17.07.2010

Prvý raz som ju stretol pred štrnástimi rokmi. Smutne stála na chodbe úradu, kde pracovala a snažila sa povedať, že som neprišiel vo vhodnej dobe na debatu. Nedal som sa odbiť, kým nesľúbila, že pôjdeme spolu aspoň na kávu. Úprimne povedané, už prvý pohľad do jej očí znamenal jedno – bol som stratený. Sedeli sme na káve a debatovali o zvláštnostiach sveta. Ako [...]

Srbsko

Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova, Srbsko to odsúdilo

28.03.2024 13:10

Srbský šéf diplomacie označil rozhodnutie výboru PZ RE o podpore členstva Kosova za "škandalózne" a "hanebné".

čaputová

Čaputová: Členstvo v klube NATO nám poskytuje ochranu teraz aj do budúcna

28.03.2024 12:58

V piatok uplynie výročie 20. výročia vstupu Slovenska do Aliancie.

izrael, palestína, gaza

Izraelská armáda tvrdí, že v nemocnici v Gaze zabila 200 ozbrojencov Hamasu

28.03.2024 12:44

Pacienti z radov civilistov a zdravotnícky personál bol podľa armády kvôli bojom evakuovaný do iného krídla nemocnice.

olympiada rieka Seina v Parizi

Ukrajinci vyhrali symbolickú bitku o Paríž, ale chcú, aby Rusov potrestali najprísnejšie

28.03.2024 12:30

Kyjev nechce vidieť na letných hrách ani jedného Rusa. Moskva tvrdí, že Medzinárodný olympijský výbor skĺzol do suterénu rasizmu neonacizmu.

computerman

Rýpem do všetkého, čo sa mi nepáči. Mám rád šport, kvalitnú hudbu, operu, komédie zo zlatej doby filmu, kde sa ešte nemuseli rehotať v pozadí, aby divák prišiel na to, že počul niečo "humorné". Mám rád Slovensko, len ma mrzí, že ho prznia kadejaké umeliny, ktoré sa často štylizujú do pozície celebrít. Môj pradedko by ich nazval odpad národa. Ako kedysi niekto povedal, tvária sa, ako keby im zo zadnej časti tela liezli konvalinky a nie to isté, čo všetkým.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 113
Celková čítanosť: 188207x
Priemerná čítanosť článkov: 1666x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy