Založ si blog

Vieme rozoznať dobro a zlo ?

Ak mlčíme tam, kde treba protestovať, stávame sa zbabelcami ….

Jednoduchý citát, a koľko pravdy v sebe skrýva. Je paradoxné, ako sa dokážu ľudia rokmi zmeniť, a tolerovať dnes to, čo pred rokmi by rázne odsúdili. Je smutné, ak spoločnosť vylúči zo svojich radov človeka, ktorý kradol, lebo hladoval a naopak, ospravedlňuje človeka, ktorý vzal život, lebo sa cítil niečím viac ako bežný človek, keďže ho niekto označil za osobnosť. Ale, kto je vlastne osobnosťou – niekto, kto číta z čítačky vopred pripravený materiál ? Niekto, kto tak často strieda partnerov, že si ich pri stretnutí na ulici ani nepamätá ?

Pre mňa je osobnosťou napríklad lekár, lebo pomáha ľuďom pri chorobách, zachraňuje životy a neraz riskuje vlastný. Osobnosťou je vedec, ktorý hľadá riešenia pre milióny ľudí. Alebo človek, ktorý riskuje vlastný život pri záchrane iných – aj ten je osobnosťou.

Niekedy mám pocit, že slovenská spoločnosť je chorá. Bez problémov dokáže tolerovať prešľapy mocných a ospravedlniť ich konštatovaním, že ktovie ako by sme sa chovali my, keby sme boli na ich mieste. Alebo sa vyhovoriť na ich postavenie, kontakty a podobne. Vidíme zlo, a nebránime sa proti nemu, ba dokonca sú medzi nami aj takí, ktorí dokážu zlo schváliť, lebo je menšie ako iné. Akoby nechápali, že neexistuje dobré a zlé zlo, existuje len dobro a zlo. Aj malé zlo je stále zlo. A neprípustné.

Chodím na rôzne internetové diskusie. mnohé sú aj hodnotené, ale veľmi zvláštnym spôsobom. Nezáleží na pravde, záleží iba na tom, proti komu píšete. Ak píšete proti tým, čo sa nepáčia redaktorom a vydavateľom, ste hodnotení vysoko, ak nie – máte smolu. Je nepochopiteľné, ako môže mať niekto 100% karmu, hoci denne mu vymažú desiatky príspevkov, a naopak iný 0%, hoci sa chová maximálne slušne a snaží sa aj objektívne. Nehovoriac o tom, ako si niektorí „diskutéri“ chodia vybíjať zlosť a liečiť komplexy.

Sú medzi nami ešte väčšie bariéry ako kedysi. A najhoršie na všetkom je to, že neposudzujeme názory iných podľa toho, či sú pravdivé, alebo nie. Ani podľa toho, či ich myšlienka je užitočná alebo nezmysel. Posudzujeme podľa pomätenej šablóny, ktorá vyšla z chorej hlavy – čo povie komunista, aj keď by to bola stokrát pravda – je zlé. Čo povie tzv. demokrat, alebo niekto v polohe demokrata – aj keď by to bola tisíckrát lož – je dobré. Nehľadáme pravdu, riadime sa iba predsudkami.

Čo dodať ? Asi len to, že sme od roku 1989 veľmi osprosteli. Ale kedy to skončí – nevedno.

Ako zdevastovať štát za dvadsať rokov … praktický návod – I.diel

18.07.2010

Niekomu by sa mohlo zdať, že zdevastovať štát za dvadsať rokov nie je žiadny problém, ale keď si ukážeme, čo všetko na to v praxi je potrebné, začne táto vec ukazovať našich politikov v jasnom svetle – niekto by povedal – trpia genialitou zločinu. V každom prípade, keď som sa nad všetkým zamyslel, napadlo ma, kto vlastne volí tieto pochybné elementy a [...]

Obyčajný ľudský osud … a pár múdrych slov

18.07.2010

Známy, volajme ho Dušan /lebo jeho meno vo vietnamčine je na polámanie jazyka i pera/, prišiel na Slovensko ešte za čias bývalého režimu. Najprv tu študoval, neskôr ako mnoho jeho krajanov aj zostal. Sedával často na lavičke pred domom, kde som býval ešte ako dieťa, fajčil a mlčky pozeral niekde do diaľky. Priviesť ho do rozhovoru bolo hotové umenie. Väčšina jeho [...]

Nezabudnuteľná …

17.07.2010

Prvý raz som ju stretol pred štrnástimi rokmi. Smutne stála na chodbe úradu, kde pracovala a snažila sa povedať, že som neprišiel vo vhodnej dobe na debatu. Nedal som sa odbiť, kým nesľúbila, že pôjdeme spolu aspoň na kávu. Úprimne povedané, už prvý pohľad do jej očí znamenal jedno – bol som stratený. Sedeli sme na káve a debatovali o zvláštnostiach sveta. Ako [...]

vojna na Ukrajine, Kyjev, cintorín

ONLINE: Rusi obišli nedávno vybudovanú ukrajinskú obranu. Balík pomoci schválil aj americký Senát

24.04.2024 06:00

Dobytie Očeretyne znamená, že sa Rusku podarilo obísť severné krídlo nedávno vybudovanej ukrajinskej prednej línie, vrátane mínových polí a zákopov.

Martina Šimkovičová, Robert Fico

Zmeny pre RTVS. Narazí zákon na Čaputovú alebo sa čaká na Pellegriniho? Šimkovičová ešte nemá meno nového riaditeľa

24.04.2024 06:00

Nový zákon o STVR dostal od Legislatívnej rady vlády zelenú. Vláda má o ňom rokovať na výjazdovom rokovaní.

Ukrajina, Charkov

Dokážu zastaviť Rusov? Západné zbrane prídu, ale Ukrajincom chýbajú vojaci, obávajú sa experti

24.04.2024 06:00

Prichádza západná vojenská pomoc pre Ukrajinu neskoro? Rusko dokázalo za posledné mesiace na bojisko posielať stále viac mužov.

Saleziáni, majstrovstvá Slovenska, hokejbal, kategória U15, Nová Dubnica, mReportér

Kresťania ukázali, že sa vedia zabávať. Po omši to parádne roztočili s hokejkami na hracej ploche

24.04.2024 05:00

Zábery z vydarenej akcie zachytil mReportér Daniel Imriška.

computerman

Rýpem do všetkého, čo sa mi nepáči. Mám rád šport, kvalitnú hudbu, operu, komédie zo zlatej doby filmu, kde sa ešte nemuseli rehotať v pozadí, aby divák prišiel na to, že počul niečo "humorné". Mám rád Slovensko, len ma mrzí, že ho prznia kadejaké umeliny, ktoré sa často štylizujú do pozície celebrít. Môj pradedko by ich nazval odpad národa. Ako kedysi niekto povedal, tvária sa, ako keby im zo zadnej časti tela liezli konvalinky a nie to isté, čo všetkým.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 113
Celková čítanosť: 188659x
Priemerná čítanosť článkov: 1670x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy