Založ si blog

Čo nás čaká a neminie …

Nemám vešteckú guľu, a tak iba skúsim načrtnúť, čo nás pravdepodobne postihne v najbližších mesiacoch, či rokoch. A budem veľmi rád, ak sa budem mýliť, najlepšie vo všetkom.

Prvé, čo čakám a k tomu dôjde, bude vnútorný boj v SDKÚ-DS. Radičová nemá takú silnú pozíciu vo vlastnej strane, ako mal dvojnásobný premiér, a tak sa ju pokúsia odstaviť členovia starej gardy. Očakávam, že urobia všetko preto, aby sa vrátili staré časy a koalícia na čele s dvojicou Dzurinda – Mikloš, čo je nočná mora väčšiny voličov.

Zloženie samotnej koalície asi nebude veľkým problémom, všetky strany sú si vedomé, že bez spolupráce medzi sebou neznamenajú nič. A tak minimálne rok-dva sa budú snažiť ťahať káru spoločne a vzorne. Problémom môže byť postoj KDH, a ten môže byť do istej miery jazýčkom na váhach všetkého, čo sa udeje. Ak totiž dokáže Fico ponúknuť KDH primerané postavenie, môže sa celkom ľahko stať, že pravicová koalícia nevznikne vôbec. Rovnako môže byť KDH problémom aj v prípade vzniku koalície, pretože mnohé časti programu SaS sú v rozpore s jeho dlhodobou stratégiou.

Tmelom vo vzťahoch koalície môže byť Bugár. Je smutné povedať, že jediného skutočného politika na Slovensku – či už vystupovaním, ale aj cieľavedomosťou – malo SMK, a dnes Most-Híd. Dokazuje to aj fakt, že za necelý rok dokázal šikovne odstaviť bývalú stranu, a sám postaviť subjekt, ktorý bude členom koalície.

Keď to teda zhrniem, predpokladám dve cesty, ako sa vývoj bude uberať – prvá je, že sa stane premiérkou Radičová, a vláda dlho neprežije, pretože niektoré sily v SDKÚ-DS urobia všetko preto, aby sa jej zbavili, a to i za cenu rozbitia koalície. Druhá cesta je založená na tom, že premiérom bude niekto iný /I. Mikloš/, a koalícia sa bude držať krehko pohromade, ale iba do chvíle, kým sa nepovadia medzi sebou o kus koristi. Nemôžeme totiž ignorovať, že ani jeden zo subjektov nemá dostatok sily, aby v prípade roztržky niekoho nahradil. Takže sa pokojne môžeme dočkať aj toho, že dôjde ku kupovaniu poslancov, tak ako v minulosti.

Ak sa teda na všetko pozriem bez zbytočných emócií, je to síce smutné, ale odchádzajúci premiér Fico je dokonalým víťazom práve skončených volieb. Nepatrne zvýšil svoju podporu, odstavil Mečiara, oslabil Slotu, nepriamo prispel aj k vypadnutiu SMK z parlamentu, a následky jeho chýb si odnesie pravica. A v prípade pravicovej vlády sú jeho šance na skorý návrat veľmi veľké. Dokonca sa môže pokojne stať, ako som už vyššie povedal, že ani nebude odchádzajúcim premiérom, lebo KDH má dosť silné konzervatívne jadro, a predsa sa mu len podarí zostaviť ďalšiu vládnu koalíciu.

Takže, vrátim sa na začiatok a poviem iba jedno – dúfam, že sa mýlim vo všetkom. Ináč čakajú Slovensko veľmi neradostné časy.

Ako zdevastovať štát za dvadsať rokov … praktický návod – I.diel

18.07.2010

Niekomu by sa mohlo zdať, že zdevastovať štát za dvadsať rokov nie je žiadny problém, ale keď si ukážeme, čo všetko na to v praxi je potrebné, začne táto vec ukazovať našich politikov v jasnom svetle – niekto by povedal – trpia genialitou zločinu. V každom prípade, keď som sa nad všetkým zamyslel, napadlo ma, kto vlastne volí tieto pochybné elementy a [...]

Obyčajný ľudský osud … a pár múdrych slov

18.07.2010

Známy, volajme ho Dušan /lebo jeho meno vo vietnamčine je na polámanie jazyka i pera/, prišiel na Slovensko ešte za čias bývalého režimu. Najprv tu študoval, neskôr ako mnoho jeho krajanov aj zostal. Sedával často na lavičke pred domom, kde som býval ešte ako dieťa, fajčil a mlčky pozeral niekde do diaľky. Priviesť ho do rozhovoru bolo hotové umenie. Väčšina jeho [...]

Nezabudnuteľná …

17.07.2010

Prvý raz som ju stretol pred štrnástimi rokmi. Smutne stála na chodbe úradu, kde pracovala a snažila sa povedať, že som neprišiel vo vhodnej dobe na debatu. Nedal som sa odbiť, kým nesľúbila, že pôjdeme spolu aspoň na kávu. Úprimne povedané, už prvý pohľad do jej očí znamenal jedno – bol som stratený. Sedeli sme na káve a debatovali o zvláštnostiach sveta. Ako [...]

Spain Election

Čisté ruky zašpinili dobré meno španielskeho premiéra. Zavinila to jeho žena. Odstúpi z čela vlády?

25.04.2024 12:00

Má pre mňa cenu zostať na čele vlády napriek tomu, že ma krajná pravica a pravica obhadzujú bahnom? Španielsky líder na svoju otázku čoskoro odpovie.

Michal Šimečka, Ide o pravdu

Šimečka v Ide o pravdu: Eurovoľby budú dôležitý signál dovnútra i navonok. Chceme zapustiť korene aj v samospráve

25.04.2024 12:00

Aj v prípade eurovolieb platí, že "nemôžu mať všetko", nebolo by dobré, aby koalícia mala najsilnejší hlas aj v europarlamente, hovorí Michal Šimečka.

Polícia / Policajná páska / Policajné auto /

Hádka dvoch mužov v obci Dlhá nad Váhom sa skončila vraždou

25.04.2024 11:28

Motív a všetky okolnosti prípadu sú predmetom ďalšieho vyšetrovania.

Český predseda vlády Petr Fiala.

Ďalší odchod z Fialovej vlády: končí ministerka pre vedu a výskum

25.04.2024 11:07

Ministerka pre vedu a výskum nemala vlastné ministerstvo, ale len úrad s niekoľkými zamestnancami.

computerman

Rýpem do všetkého, čo sa mi nepáči. Mám rád šport, kvalitnú hudbu, operu, komédie zo zlatej doby filmu, kde sa ešte nemuseli rehotať v pozadí, aby divák prišiel na to, že počul niečo "humorné". Mám rád Slovensko, len ma mrzí, že ho prznia kadejaké umeliny, ktoré sa často štylizujú do pozície celebrít. Môj pradedko by ich nazval odpad národa. Ako kedysi niekto povedal, tvária sa, ako keby im zo zadnej časti tela liezli konvalinky a nie to isté, čo všetkým.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 113
Celková čítanosť: 188730x
Priemerná čítanosť článkov: 1670x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy