Blíži sa čas dovoleniek, a tak som si povedal, že pridám niekoľko skúseností a rád, ako sa na našom malom Slovensku najesť a neskončiť s výplachom žalúdka. Vymenujem iba niekoľko lokalít, ktoré osobne poznám, ale v prípade potreby budem možno vedieť poradiť dobrú stravu na polovici Slovenska.
Najprv niekoľko rád z vlastnej skúsenosti – vo väčšine slovenských reštaurácií je slepačí vývar zo sliepky iba do štvrtku. Potom je väčšinou rezaný hovädzím, aby nebolo cítiť, že nie je čerstvý, alebo kockou bujónu nadstavený. Niektoré reštaurácie chápu ako vývar aj kocku bujónu vo vriacej vode. Čerstvý vývar je v prevažnej väčšine od pondelku do stredy.
Druhá rada – nie vždy je na železničnej stanici odporný, smradľavý bufet, z ktorého do diaľky počuť krik ožranov a bezdomovcov. Príkladom kvalitnej služby je napríklad stanica v Brezne, kde síce vojdete do niečoho, čo pripomína bufet, ale po vstupe do bočnej jedálne sa ocitnete v rozprávke – krásne zariadenie, milá obsluha a hlavne rýchla. Ceny sú prijateľné. Dobre varia aj na stanici v Ružomberku, ale prostredie nie je také príjemné – mimochodom, tam sa radšej vyhnite ryži – nevedia ju variť, väčšinou chrapčí pod zubami.
Ak sa ocitnete v Tatrách, cena služieb je často priamo úmerná ich nekvalite – niekedy si myslím, že Jánošík nepochádzal z Terchovej, ale z Tatier. Lenže tam vam nedajú nič, iba vás poriadne ozbíjajú. Takže, ak si budete kupovať varenú kukuricu, môže stáť klások dve eurá, ale niekde pýtajú dve eurá za 100 g. Bryndzové halušky mi tam nechutili nikde. Niekde pripomínali skôr prílohu k jedlám, inde som zase hladoval, lebo na rozdiel od bežnej 330 g porcie vám dajú špekulantsky iba 250 g. Priamo fantastické halušky robia v malom penzióne na konci Telgártu v smere do Popradu, kde má porcia 750 g. Samozrejme, treba si trochu počkať.
V Slovenskom raji sa zďaleka vyhnite akýmkoľvek jedlám, ak nevidíte kuchyňu. Môže sa vám totiž stať, že si objednáte parené buchty a dostanete niečo, s čím by sa dobre hádzali žabky na Hornáde, ale nedá sa to jesť. Čo už, keď niekto parí buchty v mikrovlnke.
Ak ste v Košiciach, neváhajte a zájdite do Tesca pri výpadovke na Prešov. Je tam malá čínska reštaurácia, kde skutočne varia dobre a za prijateľné ceny. Vo Vranove nad Topľou si dajte pozor na halušky, niekde namiesto bryndze plávajú v teplom mlieku.
Čomu sa vyhnúť úplne ? V prvom rade tzv. špecialitám šéfkuchára – my sme to volali špajzák, čiže výmet špajze z celého týždňa, väčšinou zabalený do zemiakovej placky, alebo niečoho podobného. To isté platí aj o rôznych kapsách, a iných výmysloch – nech sa to volá akokoľvek, skoro vždy je to odpad. Aj keď chutný. A ešte niečo – samoobslužné reštaurácie typu Hot-Pot varia celkom dobre. Aj keď niekedy ryža práve nevonia, asi nie je dobre preliata, ale dá sa. Len je to trochu drahšie.
computerman Ďakujem, aj tebe. Nie ...
Martha Bielska Computerman, Tvoj ...
Celá debata | RSS tejto debaty