Založ si blog

Kultúra na úrovni doby kamennej …

Kedysi, v začiatkoch televízie bolo snom, aby ľudia mohli vidieť miesta a osoby, ktoré by inak nevideli. Samozrejme, nebol to jediný cieľ, bolo ich viac. Dnes sa tvorcovia tejto myšlienky obracajú v hroboch. Ak má človek trochu vyššie nároky na kultúru, môže rovno škrtnúť televíziu zo zoznamu jej potenciálnych nositeľov. Zapnutie televízora vo večerných hodinách /a pomerne často aj cez deň/ totiž pripomína nedobrovoľnú návštevu patológie.

Z každého kanála sa na vás valia potoky krvi, násilie, vraždy, tragédie a nasprostastlé americké sitcomy, kde sa už vôbec nedivím, že počuť v pozadí smiech. Ináč by divák veľmi rýchlo pochopil, že pozerá kolosálnu blbosť. Nájsť kvalitný film, alebo operu, či koncert ? Zabudnite. Ak ho aj niekto omylom vysiela, tak v neskorých nočných hodinách. V hlavnom vysielacom čase sa obvykle objaví dvojica trápnych komikov, večer s akčnou hviezdou a lietajúce hlavy, ruky a podobne, prípadne otrepaná súťaž s talentami na zaplakanie /lebo niekto si pomýlil Slovensko s Veľkou Britániou a nepochopil rozdiel v počte obyvateľov/ a zlatým klincom programu býva vysielanie štátovízie – peniaze sa vyplytvali na somariny, takže teraz najnovšie obsadzuje hokej dva kanály z troch.

Divíme sa, že pribúda násilia mladých v našich uliciach ? Však v mene zárobku ich týmto svinstvom kŕmia médiá denne. A mladí sa potom vidia v kadejakých svalnatých tupcoch, ktorých jedinou prednosťou je vysoký počet dobitých a mŕtvych v najbližšom okolí. A tak paradoxne skoro každé dieťa vie, kto je Seagal, ale máloktoré pozná našich básnikov, prozaikov a skladateľov.

Ak sa teda jedného dňa dočkáme situácie, že jeden žiak zastrelí v škole iného /s čím už majú v niektorých krajinách problémy/ a to len preto, že sa mu jednoducho nepáči, alebo má iný názor, spomeňme si, ako ľahostajne sme sa prizerali, keď naše deti kŕmili média odpadom.

Ako zdevastovať štát za dvadsať rokov … praktický návod – I.diel

18.07.2010

Niekomu by sa mohlo zdať, že zdevastovať štát za dvadsať rokov nie je žiadny problém, ale keď si ukážeme, čo všetko na to v praxi je potrebné, začne táto vec ukazovať našich politikov v jasnom svetle – niekto by povedal – trpia genialitou zločinu. V každom prípade, keď som sa nad všetkým zamyslel, napadlo ma, kto vlastne volí tieto pochybné elementy a [...]

Obyčajný ľudský osud … a pár múdrych slov

18.07.2010

Známy, volajme ho Dušan /lebo jeho meno vo vietnamčine je na polámanie jazyka i pera/, prišiel na Slovensko ešte za čias bývalého režimu. Najprv tu študoval, neskôr ako mnoho jeho krajanov aj zostal. Sedával často na lavičke pred domom, kde som býval ešte ako dieťa, fajčil a mlčky pozeral niekde do diaľky. Priviesť ho do rozhovoru bolo hotové umenie. Väčšina jeho [...]

Nezabudnuteľná …

17.07.2010

Prvý raz som ju stretol pred štrnástimi rokmi. Smutne stála na chodbe úradu, kde pracovala a snažila sa povedať, že som neprišiel vo vhodnej dobe na debatu. Nedal som sa odbiť, kým nesľúbila, že pôjdeme spolu aspoň na kávu. Úprimne povedané, už prvý pohľad do jej očí znamenal jedno – bol som stratený. Sedeli sme na káve a debatovali o zvláštnostiach sveta. Ako [...]

Ivan Korčok, Peter Pellegrini

Sebavedomý Korčok a rétor Pellegrini. Podpora neúspešných kandidátov sa nesmie preceňovať, hovorí po dueli politológ

28.03.2024 19:30

Kandidáti majú za sebou druhý duel. V čom vynikol Korčok a v čom Pellegrini?

Rím, Taliansko, koloseum, Forum romanum

Desaťmetrová prepadlina pohltila v Ríme dve autá

28.03.2024 19:29

Prepady ciest a následné diery sa vo veľkých talianskych mestách objavujú často.

Peter Kotlár

Kotlár identifikoval zásahy do ľudských práv a slobôd počas pandémie covidu

28.03.2024 19:02

„Odbornej konferencie“ sa zúčastnila aj ministerka kultúry Šimkovičová.

APTOPIX Russia Ukraine War

List z Charkova: Ako sa žije v tme?

28.03.2024 18:00

Po masívnych raketových útokoch žije Charkov zväčša v tme, no ja sa aj tak usmievam. Možno už len nevládzeme plakať.

computerman

Rýpem do všetkého, čo sa mi nepáči. Mám rád šport, kvalitnú hudbu, operu, komédie zo zlatej doby filmu, kde sa ešte nemuseli rehotať v pozadí, aby divák prišiel na to, že počul niečo "humorné". Mám rád Slovensko, len ma mrzí, že ho prznia kadejaké umeliny, ktoré sa často štylizujú do pozície celebrít. Môj pradedko by ich nazval odpad národa. Ako kedysi niekto povedal, tvária sa, ako keby im zo zadnej časti tela liezli konvalinky a nie to isté, čo všetkým.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 113
Celková čítanosť: 188217x
Priemerná čítanosť článkov: 1666x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy