Založ si blog

Školstvo v rukách amatérov = bezcenné vzdelanie

Slovenské školstvo padá do priepasti, ťahané amatérmi na ministerstve. Celý vývoj vo veci Trenčianskej univerzity len dokazuje, že na mene slovenského vysokého školstva nikomu nezáleží, a nech si kompetentní robia čokoľvek, ministerstvu je to jedno. Bu-bu-bu urobilo, jeden z aktérov dostal vyhadzov a život ide ďalej. Žiaľ, nielen Trenčianska univerzita škodí.

Školstvu škodí absolútna absencia vízie jeho rozvoja, čo sa vlastne ťahá od roku 1990, keď jediným cieľom bolo zbaviť sa všetkého, čo i len trošku nieslo znak doby bývalej, a nikto nepremýšľal nad tým, čo bude ďalej. Výsledok sa prejavuje na nekvalite, ktorá vychádza z našich škôl v podobe absolventov, ktorí by neraz v dobe do roku 1989 mali problém ukončiť aj základnú školu. Písomné práce študentov sú plné gramatických chýb, neraz aj vtedy, keď ich odpíšu z internetu, vyjadrovanie robí stredoškolským študentom také problémy, že neraz pôsobia ako keby začínali chodiť do prvého ročníka – základnej školy.

Kedysi sa vytýkalo našim školám, že študenti museli vedieť priveľa zbytočného učiva, neraz dokonca naspamäť, a všetci chceli, aby sa zbytočná látka odbúrala a tak skvalitnila výuka. Realitou je, že namiesto plánovitého skvalitnenia obsahu sa odbúralo všetko. Teda aj to, čo bolo dobré. Výsledkom je neschopnosť študentov logicky myslieť, absolútna závislosť na internete, lebo nečítajú, keďže k tomu neboli vedení ani v škole, ani doma. Kolega to v slabej chvíli komentoval vyjadrením, že si vychovávame generáciu tupcov. Absolventov úplne závislých na internete, bez kvalitných všeobecných znalostí.

Nečudo, že nám potom pribúda množstvo študentov, ktorí sa hlásia na vysoké školy s pochybnou úrovňou, alebo na študijné odbory, ktoré sú všeobecne známe ako preliezačky – teda odbory, ktoré absolvuje hocikto, ak dokáže absolvovať všetky potrebné prednášky a cvičenia. Škole tohoto druhu ide o jediné – peniaze za absolventov. Pribúdajú nám vysokoškolsky „vzdelaní“ ľudia, ktorých schopnosť uplatnenia je skoro nulová. Väčšina z nich skončí v zahraničí, na rôznych farmách, domácnostiach a podobne. A štát stojí prevádzka vysokých škôl nemalé peniaze, ktoré v podstate vyletia hore komínom.

Čo v danej situácii robiť ? Neviem, školstvo je tak zdevastované, že by si zrejme vyžadovalo úplnú reorganizáciu. Všetko začína u nedostatku kvalitných učebníc, pokračuje pravidelnými zmenami ministrov, ktorí vždy otočia ľoďku do protismeru, lebo predtým ju predsa viedol oponent a súhlasiť s jeho krokmi, hoci aj správnymi je predsa politicky neprijateľné. Deti sú potom v podstate rukojemníkmi politikov. Osobne by som bol za úplnú zmenu systému, a hlavne prijímania na vysoké školy. Vytvorenie stavu, kde by mohli byť na školy prijatí všetci, čo majú záujem, ale zároveň vytvorenie systému, ktorý by nemilosrdne oddelil kvalitu od nekvality. Je zbytočné, aby na vysokej škole študovali deti, ktoré na to nemajú. Šancu môžu dostať, ale ak ju nie sú schopné využiť – musia odísť. Je to jediná cesta, ako neurobiť z diplomov skutočne nadaných detí bezcenný kus papiera, ktorý je vo svete k smiechu.

Na druhej strane sa vôbec nedivím rodičom, ktorí dávajú svoje deti na vysokú školu, hoci vedia, že ich dieťa na tento typ štúdia nestačí. Stalo sa totiž bežnou praxou, že na pozície, ktoré kedysi bežne a bez problémov zvládli stredoškoláci, sa dnes žiada vysokoškolský diplom. Myslím si, že je to aj vinou devastácie výukových programov na stredných odborných školách. Pri chaotických zmenách systému sa zúžilo vzdelávanie tak drastickým spôsobom, že dnešný maturant nemá znalosti niekdajšieho držiteľa výučného listu bez maturity. Tu sa však bude zmena robiť ťažko – zásluhou devastácie podnikov a chaotickej privatizácie sa prakticky úplne stratila možnosť uplatnenia absolventov s nižším stupňom vzdelania.

Hovorí sa, že deti sú budúcnosťou národa. Na Slovensku však mám pocit, že sú iba zlatou baňou pre rôznych prospechárov, karieristov a politikov. A tých zaujíma iba jedno – obsah vlastného vrecka. Takže, môžem sa zhodnúť s názorom kolegu – vychovávame si generáciu tupcov a neuvedomujeme si, ako na to môžeme v budúcnosti doplatiť.

Ako zdevastovať štát za dvadsať rokov … praktický návod – I.diel

18.07.2010

Niekomu by sa mohlo zdať, že zdevastovať štát za dvadsať rokov nie je žiadny problém, ale keď si ukážeme, čo všetko na to v praxi je potrebné, začne táto vec ukazovať našich politikov v jasnom svetle – niekto by povedal – trpia genialitou zločinu. V každom prípade, keď som sa nad všetkým zamyslel, napadlo ma, kto vlastne volí tieto pochybné elementy a [...]

Obyčajný ľudský osud … a pár múdrych slov

18.07.2010

Známy, volajme ho Dušan /lebo jeho meno vo vietnamčine je na polámanie jazyka i pera/, prišiel na Slovensko ešte za čias bývalého režimu. Najprv tu študoval, neskôr ako mnoho jeho krajanov aj zostal. Sedával často na lavičke pred domom, kde som býval ešte ako dieťa, fajčil a mlčky pozeral niekde do diaľky. Priviesť ho do rozhovoru bolo hotové umenie. Väčšina jeho [...]

Nezabudnuteľná …

17.07.2010

Prvý raz som ju stretol pred štrnástimi rokmi. Smutne stála na chodbe úradu, kde pracovala a snažila sa povedať, že som neprišiel vo vhodnej dobe na debatu. Nedal som sa odbiť, kým nesľúbila, že pôjdeme spolu aspoň na kávu. Úprimne povedané, už prvý pohľad do jej očí znamenal jedno – bol som stratený. Sedeli sme na káve a debatovali o zvláštnostiach sveta. Ako [...]

SR súdy Kuffovci napadnutie farmár POX

Pojednávanie s Kuffovcami bude pokračovať v júli

25.04.2024 13:18

Súdny proces pokračoval výpoveďou ďalšej svedkyne.

Most v Poprade

V Poprade hrozí, že skolabuje doprava. Pomôcť má bezplatná jazda po diaľnici okolo mesta

25.04.2024 12:45

Je to problém, ktorý trápi vodičov v Poprade už roky. Štvorprúdovka vedúca z centra mesta do Kežmarku sa pod železničným mostom zužuje do dvoch pruhov.

polícia

Opitý vodič zdemoloval tri autá, nafúkal takmer 2,7 promile

25.04.2024 12:19

Škodu na vozidlách predbežne vyčíslili na približne 4 200 eur.

Alexander Lukašenko

Rusi takmer nepostupujú, na fronte je pat, je čas na mierové rokovania, vyhlásil Lukašenko

25.04.2024 12:10

Paradoxom Moskvy je, že na mierovú konferenciu odmieta prísť, rokovanie bez jej účasti však označuje za nezmyselné.

computerman

Rýpem do všetkého, čo sa mi nepáči. Mám rád šport, kvalitnú hudbu, operu, komédie zo zlatej doby filmu, kde sa ešte nemuseli rehotať v pozadí, aby divák prišiel na to, že počul niečo "humorné". Mám rád Slovensko, len ma mrzí, že ho prznia kadejaké umeliny, ktoré sa často štylizujú do pozície celebrít. Môj pradedko by ich nazval odpad národa. Ako kedysi niekto povedal, tvária sa, ako keby im zo zadnej časti tela liezli konvalinky a nie to isté, čo všetkým.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 113
Celková čítanosť: 188735x
Priemerná čítanosť článkov: 1670x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy