Založ si blog

Eurotunel s.r.o.

Hurá, všetci sa ideme skladať na grécky dlh. Svetlá budúcnosť sa blíži míľovými krokmi. Len škoda, že sa netýka aj bežných občanov, či podnikateľov. Tým sa sotva niekto poskladá na nesplatené úvery, pôžičky, či leasingy, ktoré si nabrali, lebo sa im zdalo, že na to budú mať. U týchto ľudí nikoho nezaujíma, čo s nimi bude, ak si nabrali záväzky, a nemajú ich ako splácať. Proste skrachujú.

Celý prístup ku Grécku dokazuje len jedno – niekto má maslo na hlave za situáciu, do ktorej sa krajina dostala, a nie sú to len grécki politici. Napokon, problémy má dlhodobo aj Španielsko či Portugalsko. Ak si spomenieme na proces prijímania eura, zistíme, že tzv. vyspelá Európa bola síce tvrdá voči krajinám, ktoré ho chceli získať, ale absolútne ignorovala vývoj v krajinách, ktoré pravidlá eurozóny sústavne porušovali. Grécko je výsledkom slepoty a aj poučením. Je ukážkou, ako to dopadne, keď neexistuje systém kontroly s jednotným metrom a pravidlami.

Pomoc Grécku pôžičkou je výplod chorého mozgu. Je to podobné, ako obesencovi pomáhať pritiahnutím slučky. Pripomína to skôr ranu istoty, na konci ktorej bude neodvratný bankrot krajiny s konštatovaním, že sa urobilo všetko pre jej záchranu. Jediné, čo sa však urobí, bude ožobráčenie ľudí, ktorí s gréckym problémom nemajú nič spoločné, a poskladajú sa na ukľudnenie svedomia politikov, ktorí si neplnili svoje povinnosti. Ak chcú teraz riešiť problémy gréckej ekonomiky, môžu siahnuť do svojich vreciek. Osobne nie som ochotný prispieť Grécku ani centom. Krajnu nepostihla žiadna živelná pohroma – je postihnutá chamtivosťou politikov a naivitou národa, ktorý si myslel, že sa bude prikrývať väčšou perinou, než na akú má, a nikdy za to nepríde účet. Lenže účet prišiel. A poriadne mastný.

V našich podmienkach pripomína Grácko nebankové spoločnosti. Všetci sa hrnuli zarábať, a nikoho nenapadlo overiť si, či sľubovaný zisk je reálny. Prišli neraz o celoživotné úspory a dnes čakajú, že sa im na škody poskladajú tí, ktorí boli opatrní a pozerali sa na vec reálne. A majú plné ústa zodpovednosti štátu. Štát však tvoríme všetci, teda aj tí, čo sme do nebankoviek nedali ani halier. A poškodení sa nás nepýtali, či je vklad do spoločností tohoto typu dobrým nápadom. A pochybujem, že by sa s nami delili o prípadné zisky. Ale škodu by radi hodili na naše plecia, podobne ako politici v prípade Grécka.

Kto chce, nech sa na Grécko skladá. Môže sa zriadiť zbierka, prípadne aj internetová stránka – ideálny názov by bol napríklad „heyidiot.eu“ – a záujemcovia môžu veselo okrádať vlastné rodiny a prispievať. Osobne sa nepokladám za takého hlupáka, aby som platil niekoho sekeru. Taký bohatý nie som. A nikdy nebudem.

Ako zdevastovať štát za dvadsať rokov … praktický návod – I.diel

18.07.2010

Niekomu by sa mohlo zdať, že zdevastovať štát za dvadsať rokov nie je žiadny problém, ale keď si ukážeme, čo všetko na to v praxi je potrebné, začne táto vec ukazovať našich politikov v jasnom svetle – niekto by povedal – trpia genialitou zločinu. V každom prípade, keď som sa nad všetkým zamyslel, napadlo ma, kto vlastne volí tieto pochybné elementy a [...]

Obyčajný ľudský osud … a pár múdrych slov

18.07.2010

Známy, volajme ho Dušan /lebo jeho meno vo vietnamčine je na polámanie jazyka i pera/, prišiel na Slovensko ešte za čias bývalého režimu. Najprv tu študoval, neskôr ako mnoho jeho krajanov aj zostal. Sedával často na lavičke pred domom, kde som býval ešte ako dieťa, fajčil a mlčky pozeral niekde do diaľky. Priviesť ho do rozhovoru bolo hotové umenie. Väčšina jeho [...]

Nezabudnuteľná …

17.07.2010

Prvý raz som ju stretol pred štrnástimi rokmi. Smutne stála na chodbe úradu, kde pracovala a snažila sa povedať, že som neprišiel vo vhodnej dobe na debatu. Nedal som sa odbiť, kým nesľúbila, že pôjdeme spolu aspoň na kávu. Úprimne povedané, už prvý pohľad do jej očí znamenal jedno – bol som stratený. Sedeli sme na káve a debatovali o zvláštnostiach sveta. Ako [...]

Ivan Korčok, Peter Pellegrini

Sebavedomý Korčok a rétor Pellegrini. Podpora neúspešných kandidátov sa nesmie preceňovať, hovorí po dueli politológ

28.03.2024 19:30

Kandidáti majú za sebou druhý duel. V čom vynikol Korčok a v čom Pellegrini?

Rím, Taliansko, koloseum, Forum romanum

Desaťmetrová prepadlina pohltila v Ríme dve autá

28.03.2024 19:29

Prepady ciest a následné diery sa vo veľkých talianskych mestách objavujú často.

Peter Kotlár

Kotlár identifikoval zásahy do ľudských práv a slobôd počas pandémie covidu

28.03.2024 19:02

„Odbornej konferencie“ sa zúčastnila aj ministerka kultúry Šimkovičová.

APTOPIX Russia Ukraine War

List z Charkova: Ako sa žije v tme?

28.03.2024 18:00

Po masívnych raketových útokoch žije Charkov zväčša v tme, no ja sa aj tak usmievam. Možno už len nevládzeme plakať.

computerman

Rýpem do všetkého, čo sa mi nepáči. Mám rád šport, kvalitnú hudbu, operu, komédie zo zlatej doby filmu, kde sa ešte nemuseli rehotať v pozadí, aby divák prišiel na to, že počul niečo "humorné". Mám rád Slovensko, len ma mrzí, že ho prznia kadejaké umeliny, ktoré sa často štylizujú do pozície celebrít. Môj pradedko by ich nazval odpad národa. Ako kedysi niekto povedal, tvária sa, ako keby im zo zadnej časti tela liezli konvalinky a nie to isté, čo všetkým.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 113
Celková čítanosť: 188218x
Priemerná čítanosť článkov: 1666x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy