Založ si blog

Kam smerujeme ?

Človeku sa obvykle otvoria oči až vtedy, ak mu šplechne do nich pravdu niekto nestranný. Svojho času som bol dlhšie voľnejší, a tak som si mal možnosť preštudovať veci, ktoré som pre nedostatok času zanedbával. Hlavne dokumenty, ktoré hovoria nielen o minulosti, ale aj súčasnosti. Nebudem sa zaoberať svetom, stačí si pozrieť Slovensko. Takže, kam vlastne smerujeme ?

Školstvo … Istý prieskum ukázal, že iba necelých 10% slovenských detí do 15 rokov pravidelne číta knihy. Dôsledkom tohoto faktu a zároveň dôkazom pravdivosti prieskumu je skutočnosť, že drvivá väčšina detí má veľké problémy s gramatikou, vyjadrovaním a bežnou komunikáciou – proste, nedostatok slovnej zásoby. Iný prieskum ukázal, že pri voľbe vysokej školy nie je rozhodujúcim kritériom jej kvalita a schopnosti študenta, ale naopak – priechodnosť odboru. Študenti si vedome vyberajú odbory, ktoré sú nenáročné a ľahko absolvovateľné. Modlou dnešnej doby sa totiž nestalo vzdelanie a jeho kvalita, ale vlastníctvo diplomu. Je jedno, akého. Čo v tejto oblasti robí štát ? Nič. Okrem svalnatých rečí, ktoré aj tak skončia prehodením potenciálneho vinníka na lepšie miesto, sa na úroveň školstva kašle. Prečo ? Dôvod je jednoduchý – nevzdelané stádo sa ľahšie ovláda. A na tom nič nemení ani vlastníctvo diplomu. Výuka na školách sa v mene špecializácie tak zúžila, že bez hanby môžem povedať – vychovávame jednosmerných barbarov, ktorí sa síce môžu rozumieť svojmu odboru, ale ničomu inému. Komu to vyhovuje ? Politikom. Volič s širším všeobecným vzdelaním a prehľadom nikdy nebude voliť človeka, ktorý permanentne klame, naopak u toho so špecializáciou a nedostatkom všeobecného rozhľadu je veľký predpoklad, že ak sa stará saláma zabalí do jagavého obalu – povie áno.

Kultúra a médiá … Najväčšia zbraň v rukách „elít“. Ak si pozorne všimnete, čo vysielajú a píšu médiá, skoro nikde nenájdete užitočné informácie, ale iba brak. Ľudí prirodzene priťahujú napríklad tragédie, a tak si nikto neuvedomí, že sa neustálym ukazovaním utrpenia vlastne odputáva pozornosť od skutočných problémov spoločnosti, ako je nezamestnanosť, bezdomovci, trpiaci ľudia, nízke platy a podobne. Skúste si napríklad pozorne niekedy všimnúť zloženie spravodajstva – na začiatku a vo veľkej časti celej relácie uvidíte nehody, vraždy, „senzácie“ a iný obsah, ktorý vám v živote ničím nie je na prospech, len vás dostáva do depresie. A napríklad informácia, že únia zamestnávateľov nesúhlasí povedzme so zvýšením minimálnej mzdy /príklad/ sa ocitne medzi čítanými správami, len tak ako krovie. Ani si ju nevšimnete, hoci táto informácia môže byť pre vás podstatná. Jednoducho – ohlúpnutý človek si nevšimne, že s ním manipulujú. Hneď po takejto relácii sa pokojne zjaví galéria vyslúžilých komikov, kopajúcich do bezbranných, slečien s brizolitom na tvári a rýchlymi nohami v pohybe do tvaru V a nikoho nenapadne, akého vola z neho niekto robí. Kvalita sa občas objaví v noci, alebo vôbec nie.

Politici a štát …. zásadne klamú. Skúste nájsť politika, ktorý dokázal pomenovať veci pravými menami a je ešte v politike. Nájdite jedného, ktorý nikdy nezaklamal svojim voličom a je pri moci. Nemožné. Skoro ako hľadanie jednorožca. Ak si všimnete, ani strany, ktoré sa pravidelne striedajú pri moci, nemajú plány vývoja a rozvoja štátu. Ak by ich mali, nebolo by im totiž jedno, či ministerstvo riadi odborník alebo nevzdelaný debil. Politikom je vývoj ľahostajný. Hlavne mať teplé miesto, byť niekto a ostatné ich nezaujíma.

Kam teda smerujeme ? Nevedno, ale nevyzerá to dobre. Dnes ešte môžeme všetko zastaviť, lebo sme relatívne vzdelaný národ, a máme schopnosť rozoznať dobro od zla. Avšak súčasný vývoj bude mať za niekoľko rokov ako prirodzený následok stádo oviec na spôsob amerického štýlu života – vedia, kde robia, koľko zarábajú a kde bývajú. Avšak v zásade sú národom na baterky. Zožerú všetko, čo im médiá a oficiálne miesta povedia, a to dokonca aj vtedy, keď sú sami obeťami systému, či skôr bordelu, ktorý niekto cielene udržiava. Takto skončiť nechcem … a čo vy ?

Ako zdevastovať štát za dvadsať rokov … praktický návod – I.diel

18.07.2010

Niekomu by sa mohlo zdať, že zdevastovať štát za dvadsať rokov nie je žiadny problém, ale keď si ukážeme, čo všetko na to v praxi je potrebné, začne táto vec ukazovať našich politikov v jasnom svetle – niekto by povedal – trpia genialitou zločinu. V každom prípade, keď som sa nad všetkým zamyslel, napadlo ma, kto vlastne volí tieto pochybné elementy a [...]

Obyčajný ľudský osud … a pár múdrych slov

18.07.2010

Známy, volajme ho Dušan /lebo jeho meno vo vietnamčine je na polámanie jazyka i pera/, prišiel na Slovensko ešte za čias bývalého režimu. Najprv tu študoval, neskôr ako mnoho jeho krajanov aj zostal. Sedával často na lavičke pred domom, kde som býval ešte ako dieťa, fajčil a mlčky pozeral niekde do diaľky. Priviesť ho do rozhovoru bolo hotové umenie. Väčšina jeho [...]

Nezabudnuteľná …

17.07.2010

Prvý raz som ju stretol pred štrnástimi rokmi. Smutne stála na chodbe úradu, kde pracovala a snažila sa povedať, že som neprišiel vo vhodnej dobe na debatu. Nedal som sa odbiť, kým nesľúbila, že pôjdeme spolu aspoň na kávu. Úprimne povedané, už prvý pohľad do jej očí znamenal jedno – bol som stratený. Sedeli sme na káve a debatovali o zvláštnostiach sveta. Ako [...]

vojna na Ukrajine

ONLINE: Michel: Aby bol v Európe mier, musí sa pripraviť na vojnu. Volá po vojnovej ekonomike

19.03.2024 06:15, aktualizované: 07:16

Ak nebude reakcia EÚ správna a neposkytne Ukrajine dostatočnú podporu, aby zastavila Rusko, budeme ďalší na rade, tvrdí šéf Európskej rady Michel.

Putin

Putinov triumf odobrili hostia z AfD. Ako ruské voľby "monitorovali" extrémisti z Nemecka

19.03.2024 06:00

Aby prezidentským voľbám dodal zdanie legitimity, Putin si ako pozorovateľov pozval poslancov nemeckej strany AfD.

anketa, kandidáti na prezidenta 2024

ANKETA: Osem kandidátov na prezidenta odpovedalo na 19 otázok. Tu sú všetky odpovede

19.03.2024 06:00

Do ankety sa zapojilo 8 z 10 kandidátov. Líder SNS Andrej Danko sa vzdal v prospech Štefana Harabina. Milan Náhlik a Štefan Harabin do uzávierky neodpovedali.

anketa kandidati-kolaz

Veľká prezidentská anketa: Aké majú plány so Slovenskom a čo odkazujú mladým? Kandidáti odpovedali aj na to, kde budú bývať alebo či využijú vládny špeciál súkromne

19.03.2024 06:00

Kandidáti pre Pravdu opísali svoju víziu, predstavu o tom, aký má byť prezident a odpovedali na 19 kľúčových hodnotových otázok.

computerman

Rýpem do všetkého, čo sa mi nepáči. Mám rád šport, kvalitnú hudbu, operu, komédie zo zlatej doby filmu, kde sa ešte nemuseli rehotať v pozadí, aby divák prišiel na to, že počul niečo "humorné". Mám rád Slovensko, len ma mrzí, že ho prznia kadejaké umeliny, ktoré sa často štylizujú do pozície celebrít. Môj pradedko by ich nazval odpad národa. Ako kedysi niekto povedal, tvária sa, ako keby im zo zadnej časti tela liezli konvalinky a nie to isté, čo všetkým.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 113
Celková čítanosť: 187970x
Priemerná čítanosť článkov: 1663x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy