Založ si blog

Fajčiari a pijani – traste sa … štátu vaše peniaze nesmrdia, opatera áno …

Nový minister zdravotníctva vybehol s ambicióznymi nápadmi, ako lepšie spravovať financie rezortu. Napríklad aj tým, že budú ľudia motivovaní k lepšej starostlivosti o seba, a tí, čo ju budú zanedbávať, si budú musieť priplatiť – napríklad fajčiari, či konzumenti nadmerného množstva alkoholu.

Aké je to krásne, vedieť, že niekomu záleží na našom zdraví. Dokonca štátnemu úradníkovi. Všetko je však krásne iba do chvíle, kým sa nad touto vskutku humánnou myšlienkou nezamyslíme. Potom logicky prídeme k záveru, že skrsla v hlave populistu, alebo idiota.

Najprv základná otázka – kto povoľuje predaj cigariet a alkoholu ? Štát. Kto na predaji cigariet a alkoholu najviac zarába ? Zase štát. Kto najviac prispieva touto cestou do štátneho rozpočtu ? Konzumenti alkoholu a fajčiari. Nemôžeme totiž poprieť, že spotrebná daň z predaja tabaku a liehu je významnou položkou v štátnom rozpočte.

Ak sa má teda vyvodiť zodpovednosť za škody napáchané fajčením a konzumáciou alkoholu, musí svoj podiel zodpovednosti niesť aj štát, nielen konzument. Je totiž smiešne navrhovať opatrenie proti tým, ktorí platia významný biznis štátu. To dokáže naozaj splodiť iba chorý mozog.

Pritom riešenie je jednoduché – ak teda niekomu naozaj záleží na zdraví populácie, stačí zakázať predaj tabaku, rovnako alkoholu a bude pokoj. Síce iba na chvíľu, ale zámer „mysliteľa“ sa naplní do bodky. A potom sa naplní aj jeho osud politika, lebo skončí.

I v tejto myšlienke vidieť pokrytectvo slovenskej politiky. Nehľadajú sa systémové riešenia, ale naopak politici plodia myšlienky hodné kontrolného vyšetrenia na psychiatrii, aby zakryli skutočnú podstatu problému. A tou je plytvanie financiami v celom zdravotníctve. Keby sme dali urobiť objektívny audit zdravotníctva, veľmi rýchlo by sme zistili, v akej diere sa tratia naše odvody a dane. Nedostatok financií totiž pochádza z nezmyselného systému poisťovní, luxusu, ktorý si hrdo dovolia, prezamestnanosti, premrštených platov riadiacich pracovníkov a podobne. Už niekedy pred rokmi som konštatoval, že zavádzať trhové mechanizmy v prioritnej oblasti, ako je zdravie občanov štátu – bola myšlienka zvrhlého idiota. Som za to, aby sa priplácalo, ak chce niekto nadštandardnú službu – napríklad samostatnú izbu. Prečo však živiť množstvo parazitov, ktorí i dnes v dobe počítačov vás preháňajú po poschodiach vlastnej budovy, lebo si nevedia preposlať materiály ?

Ak teda chce niekto zaviesť príplatky pre fajčiarov a alkoholikov – prečo nie. Ale treba potom zrušiť aj zderské spotrebné dane a hneď sa ukáže, aká „geniálna“ bola táto myšlienka.

Ako zdevastovať štát za dvadsať rokov … praktický návod – I.diel

18.07.2010

Niekomu by sa mohlo zdať, že zdevastovať štát za dvadsať rokov nie je žiadny problém, ale keď si ukážeme, čo všetko na to v praxi je potrebné, začne táto vec ukazovať našich politikov v jasnom svetle – niekto by povedal – trpia genialitou zločinu. V každom prípade, keď som sa nad všetkým zamyslel, napadlo ma, kto vlastne volí tieto pochybné elementy a [...]

Obyčajný ľudský osud … a pár múdrych slov

18.07.2010

Známy, volajme ho Dušan /lebo jeho meno vo vietnamčine je na polámanie jazyka i pera/, prišiel na Slovensko ešte za čias bývalého režimu. Najprv tu študoval, neskôr ako mnoho jeho krajanov aj zostal. Sedával často na lavičke pred domom, kde som býval ešte ako dieťa, fajčil a mlčky pozeral niekde do diaľky. Priviesť ho do rozhovoru bolo hotové umenie. Väčšina jeho [...]

Nezabudnuteľná …

17.07.2010

Prvý raz som ju stretol pred štrnástimi rokmi. Smutne stála na chodbe úradu, kde pracovala a snažila sa povedať, že som neprišiel vo vhodnej dobe na debatu. Nedal som sa odbiť, kým nesľúbila, že pôjdeme spolu aspoň na kávu. Úprimne povedané, už prvý pohľad do jej očí znamenal jedno – bol som stratený. Sedeli sme na káve a debatovali o zvláštnostiach sveta. Ako [...]

pellegrini, korčok

Čo sa dialo po prvom dueli prezidentských kandidátov: Korčok hovoril o čudnej kampani, Pellegrini sa porovnával s Bidenom

19.03.2024 00:51

Pravda sledovala zákulisie prvej debaty dvoch najpopulárnejších uchádzačov o prezidentský post

Izrael / Tunel / Hamas /

Zástupca šéfa ozbrojeného krídla Hamasu je podľa USA po smrti

18.03.2024 23:29

Biely dom potvrdil smrť tretieho muža Hamasu Marwána Ísu.

pellegrini

Pellegrini o prezidentskej kampani: Očakáva od Matoviča podpásový útok?

18.03.2024 22:54

A ako vníma, že nedostal podporu od koaličného partnera SNS?

korčok

Korčok hodnotí kampaň. Ako chce mobilizovať voličov?

18.03.2024 22:44

Prezidentský kandidát jasne pomenoval, čo mu v kampani najviac prekážalo.

computerman

Rýpem do všetkého, čo sa mi nepáči. Mám rád šport, kvalitnú hudbu, operu, komédie zo zlatej doby filmu, kde sa ešte nemuseli rehotať v pozadí, aby divák prišiel na to, že počul niečo "humorné". Mám rád Slovensko, len ma mrzí, že ho prznia kadejaké umeliny, ktoré sa často štylizujú do pozície celebrít. Môj pradedko by ich nazval odpad národa. Ako kedysi niekto povedal, tvária sa, ako keby im zo zadnej časti tela liezli konvalinky a nie to isté, čo všetkým.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 113
Celková čítanosť: 187961x
Priemerná čítanosť článkov: 1663x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy