Fajčiari a pijani – traste sa … štátu vaše peniaze nesmrdia, opatera áno …

10. júla 2010, computerman, Nezaradené

Nový minister zdravotníctva vybehol s ambicióznymi nápadmi, ako lepšie spravovať financie rezortu. Napríklad aj tým, že budú ľudia motivovaní k lepšej starostlivosti o seba, a tí, čo ju budú zanedbávať, si budú musieť priplatiť – napríklad fajčiari, či konzumenti nadmerného množstva alkoholu.

Aké je to krásne, vedieť, že niekomu záleží na našom zdraví. Dokonca štátnemu úradníkovi. Všetko je však krásne iba do chvíle, kým sa nad touto vskutku humánnou myšlienkou nezamyslíme. Potom logicky prídeme k záveru, že skrsla v hlave populistu, alebo idiota.

Najprv základná otázka – kto povoľuje predaj cigariet a alkoholu ? Štát. Kto na predaji cigariet a alkoholu najviac zarába ? Zase štát. Kto najviac prispieva touto cestou do štátneho rozpočtu ? Konzumenti alkoholu a fajčiari. Nemôžeme totiž poprieť, že spotrebná daň z predaja tabaku a liehu je významnou položkou v štátnom rozpočte.

Ak sa má teda vyvodiť zodpovednosť za škody napáchané fajčením a konzumáciou alkoholu, musí svoj podiel zodpovednosti niesť aj štát, nielen konzument. Je totiž smiešne navrhovať opatrenie proti tým, ktorí platia významný biznis štátu. To dokáže naozaj splodiť iba chorý mozog.

Pritom riešenie je jednoduché – ak teda niekomu naozaj záleží na zdraví populácie, stačí zakázať predaj tabaku, rovnako alkoholu a bude pokoj. Síce iba na chvíľu, ale zámer „mysliteľa“ sa naplní do bodky. A potom sa naplní aj jeho osud politika, lebo skončí.

I v tejto myšlienke vidieť pokrytectvo slovenskej politiky. Nehľadajú sa systémové riešenia, ale naopak politici plodia myšlienky hodné kontrolného vyšetrenia na psychiatrii, aby zakryli skutočnú podstatu problému. A tou je plytvanie financiami v celom zdravotníctve. Keby sme dali urobiť objektívny audit zdravotníctva, veľmi rýchlo by sme zistili, v akej diere sa tratia naše odvody a dane. Nedostatok financií totiž pochádza z nezmyselného systému poisťovní, luxusu, ktorý si hrdo dovolia, prezamestnanosti, premrštených platov riadiacich pracovníkov a podobne. Už niekedy pred rokmi som konštatoval, že zavádzať trhové mechanizmy v prioritnej oblasti, ako je zdravie občanov štátu – bola myšlienka zvrhlého idiota. Som za to, aby sa priplácalo, ak chce niekto nadštandardnú službu – napríklad samostatnú izbu. Prečo však živiť množstvo parazitov, ktorí i dnes v dobe počítačov vás preháňajú po poschodiach vlastnej budovy, lebo si nevedia preposlať materiály ?

Ak teda chce niekto zaviesť príplatky pre fajčiarov a alkoholikov – prečo nie. Ale treba potom zrušiť aj zderské spotrebné dane a hneď sa ukáže, aká „geniálna“ bola táto myšlienka.