Prišiel čas vyčistiť SFZ od neschopných …

1. júla 2010, computerman, Nezaradené

Futbalisti sa vrátili z Južnej Afriky. Takto by znela správa o návrate reprezentácie, ktorá nás celkom potešila, pomerne dobre. Keby … Keby sa opäť neukázalo, že na futbalovom zväze sedí partička amatérov, ktorí absolútne nezvládajú svoje povinnosti. Opäť prišlo funkcionárske zlyhanie, opäť hanba – výprava sa vracala v dvoch skupinách, údajne v záujme hráčov, any boli doma čo najskôr.

Nie je podstatné, čo dokáže Air France zaistiť, alebo čomu sa vie prispôsobiť. Podstatné je, že zväz nebol vôbec pripravený na alternatívu postupu zo skupiny. Neplnil svoju základnú povinnosť – zabezpečenie výpravy po všetkých stránkach. Nebolo to ani prvé zlyhanie zväzu – stačí si spomenúť na škandál okolo účasti na OH v Sydney, keď zväz nedokázal prinútiť kluby, aby uvoľnili reprezentantov na túto akciu. Môžeme si spomenúť aj na cirkus okolo vstupeniek na predposledný zápas kvalifikácie MS 2010 proti Slovinsku, kde sa namiesto záujmu mužstva uprednostnili záujmy sponzorov, členov zväzu a ich rodín, politikov a výsledkom bolo, že Slovinsko hralo ako pred domácim publikom, lebo – Slovákov nemal kto povzbudiť. Kravaty čušali a skutoční fanúšikovia sa na zápas nedostali. Alebo – neustále menenie herných modelov domácich súťaží, ktoré dokonale zrazilo úroveň futbalu na Slovensku do podzemia.

Osemfinále MS je nesporným úspechom hráčov, ktorí hrali po prvý raz na takomto podujatí. Ak chceme, aby sa naša účasť opakovala, treba im dať istotu, že v budúcnosti sa o nich budú starať skutoční profesionáli a nie partička kariéristov, schopná sa vytŕčať pri úspechoch. Máme stále mnoho nedostatkov, ktoré treba odstraňovať – napríklad zrušiť neustále tolerovanie výtržností fanúšikov Slovana a Spartaka, ktoré je maskované smiešnymi a nič neriešiacimi trestami. Alebo pritvrdiť hodnotenie rozhodcov, ktorí neraz vo vedomí beztrestnosti robia psie kusy a škodia športu. Alebo sa zamyslieť nad mlčaním zväzu v prípadoch klubov, ktoré si neplnia svoje povinnosti. Odstrániť kupčenie s účasťou v najvyššej súťaži, ktoré sa pomaly a isto stáva novým spôsobom, ako sa tam dostať, alebo udržať.

Nedivím sa mlčaniu trénera po prílete. Navonok sa mu deklaruje podpora, ale zrejme ju veľmi necíti. Vôbec by som sa nedivil, keby pri lepšej ponuke od nejakého zahraničného klubu jednoducho odišiel. Ťažko sa totiž pracuje tam, kde si vašu prácu nevážia a sťažujú ju. S kritikou novinára či fanúšika sa dá vyrovnať. Nedá sa však vyrovnať s tým, že lietajú polená pod nohy od tých, čo by ho mali podporovať.

Realitou dneška je, že reprezentácia zásluhou zväzu nemá vlastný štadión, ani kvalitné zázemie. Vina padá jednoznačne na zväz. Škandalózna výstavba Národného štadióna, ktorá bola dlhodobo odkladaná /a možno zámerne manipulovaná/ tak, aby sa vyhovelo záujmom Slovana, len potvrdzuje, že v slovenskom futbale niečo poriadne smrdí.

Schopný manažér má riešenia – neschopný výhovorky.