asi prepíšem stvorenie človeka …

1. júna 2010, computerman, Nezaradené

Hovorí sa, že päť dní tvoril najvyšší zem, na šiesty deň človeka a siedmy deň odpočíval. Keď však niekedy čítam komentáre článkov na rôznych portáloch, mám dojem, že to bolo úplne inak – prvý deň tvoril najvyšší zem a človeka, päť dní sa nadrel na hlupákovi a siedmy deň premýšľal, prečo sa vlastne tak trápil.

Je neuveriteľné, koľko závisti a nenávisti je v rôznych komentároch. Ak sa niekto rozhodne zastať svojich práv štrajkom, okamžite sa nájde minimálne tisíc kritikov, ktorí penia, čo si to vlastne dovoľuje. Jedna nadávka strieda druhú, na logický argument priletí urážka a koruna tvorstva – človek – toho akosi v tej tlačenici nevidieť.

Nemusím so všetkým súhlasiť, to však neznamená, že musím niekoho za iný názor urážať a ponižovať. Iste, neraz sa aj ja riadim starým známym – ako sa do hory zavolá, tak sa z nej ozve. Nesnažím sa však vyvolať konflikt za každú cenu, ale skôr vysvetliť svoje stanovisko. Obvykle však moje úsilie naráža na stenu neochoty počúvať a chápať. A hlavne – chcieť.

Každý národ má vládu, akú si zaslúži. O Slovákoch to platí dvojnásobne – ak by vedeli mnohí tak tvrdo vystupovať voči politikom, ako dokážu napríklad vystupovať proti vodičom a ich v podstate bezvýznamným benefitom, mali by sme sa ako v malom Švajčiarsku. Každý politik by sa triasol pri pomyslení na niečo nekalé, lebo by si bol vedomý, ako tvrdo dopadne, ak sa mu na jeho švindle príde. Realita je však žalostná – medzi sebou si „hrdinsky“ vykričíme podľa nás zle investovanú korunu, aby sme sa potichu prizerali na miznutie miliárd, s konštatovaním, že ktovie čo by sme robili sami, ak by sme sedeli v parlamente … Len sa divím, že sme sa doteraz nepodusili kvôli tej hlboko zastrčenej hlave v piesku …

Asi sa ten najvyšší nadrel tých päť dní práve na nás. Pripadám si strašne hlúpo, keď vidím, ako v našej malej, krásnej a hornatej krajine sa dokážeme iba hádať, skrývať pred zodpovednosťou a ukazovať na bezmocných – mocných sa bojíme a radšej čušíme. Do slabých si kopneme, však tí sa predsa neubránia. Hm, nedrel sa tých päť dní práve na nás, Slovákoch ? Ak áno, potom asi neraz premýšľa, kde asi urobil chybu. A nielen on.