Založ si blog

Historické paradoxy … krvavá čižma slobody

Na začiatku ich vítali ako osloboditeľov, a nenačúvali tomu, čo hovoria. Nepremýšľali nad tým, akú budúcnosť im môže dať nevzdelaný vojak, skrachovaný maliar, bývalý bandita /možno aj vrah/, a iní „osloboditelia“. Neskôr trpko ľutovali, komu uverili. Zistenie, že sa dostali z dažďa rovno pod odkvap ich stálo milióny obetí, a neraz dlhé roky utrpenia. Napriek tomu sa ľudstvo nepoučilo, a stále šlape do tej istej mláky.

Do mláky zvanej – nádej. Viera v ľudí, ktorých neraz nikto nepozná. Pritom je zaujímavé, aké rozdiely dokáže človek robiť – nemá žiadny problém postaviť k moci niekoho, kto mu len natiera med okolo úst a na druhej strane – dokáže skopnúť do priepasti zabudnutia iného len preto, že nechápe jeho myslenie. Čo vedie človeka k takýmto krokom ? Ktovie. To asi nikdy a nikto nevysvetlí.

Priniesť niekomu slobodu na hlavni samopalu znamená v skutočnosti jeho zotročenie v prospech iného, neraz horšieho vládcu. Je veľmi jednoduché nazvať napríklad islam náboženstvom teroristov. Bežne ho tak chápu Američania, lebo ich médiá denne informujú, ako nejaký moslim – moslimka vošli niekde obalení výbušninami a zabili desiatky nevinných ľudí. Pravda je však niekde inde. Stačí si spomenúť na roky povstania proti fašizmu a to, ako volali nacisti partizánov – teroristi a banditi. Tiež lietali do vzduchu mosty, budovy, transporty a podobne. Prečo ? Na otvorený boj neboli možnosti, a tak sa viedol zákerne. Účel svätí prostriedky, povedal niekto. Dnes odsudzujú mnohí moslimov za to isté, čo dodnes oslavujeme ako štátny sviatok.

Ak otvoríte korán, sotva tam nájdete zmienku o svätej povinnosti zabíjať v mene pravej viery, ako sa to často interpretuje. Napokon tak, ako kresťanstvo sa stáročia pokladá za jedinú – pravú vieru, prečo by nemohol mať podobný postoj aj islam. A opäť narážame na paradoxy – križiacka výprava za presadzovanie viery sa pokladá za správnu a svätú vec, naopak podobné konanie v prípade iného vyznania sa pokladá za neprijateľné. V čom je rozdiel ?

Neraz vidíme aj na blogu, ako sa mnohí posmievajú z nezmyselnosti myšlienky rovnosti. Pokladajú za prirodzenejšie, že niekto je bohatý, hoci zbohatol na podrazoch, korupcii a zdieraní, než by mal mať každý toľko, aby mohol spokojne žiť. Prečo ? Odpoveď je jednoduchá – ak nepatria medzi zámožných, v kútiku duše veria, že raz by mohli – či už presadením myšlienky, výhrou v lotérii, dedičstvom – to je úplne jedno. Chcieť patriť medzi elitu je pre nich normálne, a preto pokladajú za normálne aj to, keď niekde zakopnú o bezdomovca. Nie je to choré ? Dokáže niekto sedieť naraz v štyroch – piatich autách ? Byť v troch – štyroch domoch ?

Mnohí o sebe tvrdia, že sú kresťania. Každý týždeň poctivo počúvajú kázne, chodia na rôzne púte a všade majú plné ústa viery – potom sa niekde zrazu dozviete, že ten istý človek dal spáliť napríklad obilie, aby sa udržala jeho cena. Pritom o dvetisíc kilometrov ďalej zomierajú ľudia hladom. Kresťan ? Nie, iba obyčajné hovädo, povedal by básnik. A človek je nepoučiteľný – v prípade potreby to urobí znova.

Čižma slobody je krvavá. Každý si ju predstavuje inak. Čo samo o sebe nevadí – začne to vadiť vo chvíli, keď niekto si chce tú svoju čižmu utrieť do plášťa človeka, ktorý o to nestojí. Vnucuje mu svoj pohľad na svet, vydiera ho a potom prichádza chvíľa údivu, keď sa zrazu utláčaný vzoprie a rázne povie – dosť. Začne sa brániť. Prichádza šok pre „osloboditeľa“ – však ja nechcem nič zlé, iba to, aby ten človek prijal moje myšlienky a názory. Zamyslel sa však niekedy, či „obdarovaný“ o tento dar aj stojí ? Nezamyslel, lebo za ním stojí často stádo nemysliacich idiotov, ktorí mu tlieskajú, aby sa zapáčili. A pritom vôbec nepoznajú skutočné pozadie udalostí.

Ak by ho totiž poznali, pochopili by, že krvavá čižma slobody je otroctvom mamonu. Túžby po moci, zachovaní privilégií, bohatstva a nadradenosti. Napadlo niekoho, že neuplynulo ani sto rokov od pokusu vybudovať nadradenú rasu, a máme tu udalosti a činy, ktoré potvrdzujú, že sa o to pokúša opäť niekto, len tentoraz v jagavejšom obale ? Sotva … ako som povedal, sme nepoučiteľní – len dokedy …

Ako zdevastovať štát za dvadsať rokov … praktický návod – I.diel

18.07.2010

Niekomu by sa mohlo zdať, že zdevastovať štát za dvadsať rokov nie je žiadny problém, ale keď si ukážeme, čo všetko na to v praxi je potrebné, začne táto vec ukazovať našich politikov v jasnom svetle – niekto by povedal – trpia genialitou zločinu. V každom prípade, keď som sa nad všetkým zamyslel, napadlo ma, kto vlastne volí tieto pochybné elementy a [...]

Obyčajný ľudský osud … a pár múdrych slov

18.07.2010

Známy, volajme ho Dušan /lebo jeho meno vo vietnamčine je na polámanie jazyka i pera/, prišiel na Slovensko ešte za čias bývalého režimu. Najprv tu študoval, neskôr ako mnoho jeho krajanov aj zostal. Sedával často na lavičke pred domom, kde som býval ešte ako dieťa, fajčil a mlčky pozeral niekde do diaľky. Priviesť ho do rozhovoru bolo hotové umenie. Väčšina jeho [...]

Nezabudnuteľná …

17.07.2010

Prvý raz som ju stretol pred štrnástimi rokmi. Smutne stála na chodbe úradu, kde pracovala a snažila sa povedať, že som neprišiel vo vhodnej dobe na debatu. Nedal som sa odbiť, kým nesľúbila, že pôjdeme spolu aspoň na kávu. Úprimne povedané, už prvý pohľad do jej očí znamenal jedno – bol som stratený. Sedeli sme na káve a debatovali o zvláštnostiach sveta. Ako [...]

Tádž Mahal, mReportér

Jeden z novodobých divov sveta, ktorý stavali viac ako dvadsať rokov. Majestátna stavba je považovaná za symbol Indie

19.03.2024 05:00

Nášmu mReportérovi sa podarilo zachytiť pekné zábery priamo z Indie.

pellegrini, korčok

Čo sa dialo po prvom dueli prezidentských kandidátov: Korčok hovoril o čudnej kampani, Pellegrini sa porovnával s Bidenom

19.03.2024 00:51

Pravda sledovala zákulisie prvej debaty dvoch najpopulárnejších uchádzačov o prezidentský post

Izrael / Tunel / Hamas /

Zástupca šéfa ozbrojeného krídla Hamasu je podľa USA po smrti

18.03.2024 23:29

Biely dom potvrdil smrť tretieho muža Hamasu Marwána Ísu.

pellegrini

Pellegrini o prezidentskej kampani: Očakáva od Matoviča podpásový útok?

18.03.2024 22:54

A ako vníma, že nedostal podporu od koaličného partnera SNS?

computerman

Rýpem do všetkého, čo sa mi nepáči. Mám rád šport, kvalitnú hudbu, operu, komédie zo zlatej doby filmu, kde sa ešte nemuseli rehotať v pozadí, aby divák prišiel na to, že počul niečo "humorné". Mám rád Slovensko, len ma mrzí, že ho prznia kadejaké umeliny, ktoré sa často štylizujú do pozície celebrít. Môj pradedko by ich nazval odpad národa. Ako kedysi niekto povedal, tvária sa, ako keby im zo zadnej časti tela liezli konvalinky a nie to isté, čo všetkým.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 113
Celková čítanosť: 187965x
Priemerná čítanosť článkov: 1663x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy