Založ si blog

Devastácia voľnej prírody a práv občana – ukončme to …

Pri čítaní slov o možnom schválení predaja lužných lesov v blízkosti Rusoviec sa mi dvíha žalúdok a zároveň si kladiem otázku – kam je schopná zájsť nenásytnosť niektorých ľudí ? A rovnako premýšľam nad tým, ako zastaviť bezohľadných úradníkov a definitívne zabrániť devastácii našej prírody v mene zvyšovania ziskov.

Ak sa prejdete po vychytených lokalitách na Slovensku, či už zimných alebo letných, zistíte veľmi rýchlo jeden fakt – drvivá väčšina z nich je bežnému človeku nedostupná. Zmenili sa na miesta, ktoré vás veľmi rýchlo odradia cenami, kvalitou poskytovaných služieb, ako aj prístupom k hosťovi. /to som nakoniec spomínal niekde inde v súvislosti s Tatrami/ V prípade letného oddychu môže množstvo rodín iba pozerať na rôzne aquaparky cez plot – jednoducho si ich nemôžu dovoliť. Cenová politika ich prevádzkovateľov urobila tieto služby pre bežného človeka nedostupné, a spôsobuje zároveň pomalý kolaps cestovného ruchu na Slovensku. Je pritom paradoxné, že mnohí z tých, ktorí si návštevu podobných zariadení nemôžu dovoliť, často na ne nepriamo prispeli – vo forme stimulov, poskytnutých z vrecka daňových poplatníkov.

A tak začal národ navštevovať miesta, kde je príroda nedotknutá, nevyberajú sa rôzne premrštené poplatky a podobne. Množstvo jazier a jazierok je po celom Slovensku, a ľudia o nich vedia. Chodia k nim relaxovať, v niektorých sa kúpu a návštevníkov pribúda – je to v podstate výsledok chorej ekonomickej politiky v cestovnom ruchu. Zároveň s týmto faktom evidujeme aj neustále snahy zbohatlíkov, alebo vlastníkov stratových zariadení, o odkúpenie týchto lokalít pre svoje aktivity. Je im tŕňom v oku, že ľudia chodia tam, kde táto podvodnícka luza /česť výnimkám/ nemôže zarobiť a zbohatnúť. Pred pár rokmi boli podobné snahy napríklad o odkúpenie tajchov v okolí Banskej Štiavnice, našťastie sú pod patronátom Unesco a tak sa tento zvrhlý krok nepodaril. Dnes sú pokusy o Rusovce, ktovie čo bude zajtra. Medzitým šialená výstavba a idioti /mrzí ma to, inak sa to nedá povedať/ vo funkciách dovolili zdevastovať lokality ako Donovaly, okolie Ružomberka, v Tatrách výdatne začínajú k tomu prispievať, a nestačíme sa čudovať, čo všetko je na Slovensku možné. Pribudli desiatky zariadení, ktoré sú permanentne prázdne, a iba zničili kusy lesa, či lúk. Žiadne pracovné miesta, žiadne dane do štátnej pokladne.

A národ mlčí a toleruje. Nedávno som išiel okolo Svitu, a pri diaľnici vzniklo na bývalom štrkovisku jazierko. Samozrejme ho objavili ľudia, a keďže pôsobí čisto, začali tam chodiť. Okolie je síce neupravené, vyzerá ako mesačná krajina, ale zúfalstvo a nedostatok financií urobia svoje. Iba čakám, kedy to začne niekomu vŕtať v hlave, a skúsi aj túto oblasť nejako zneužiť pre vlastné obohatenie.

Neúcta voči občanovi a prírodnému bohatstvu sa stala národným športom. Vytvorila sa skupina ľudí, ktorá si slovenskú prírodu začala za pomoci chrapúňov v politike skupovať a okrádať o ňu národ – nevadí im žiť z jeho daní, ale mať obyčajného človeka vo svojom okolí, alebo sa dokonca na neho pozerať, to už nie je v poriadku. To už vadí. Preto tie gýčové kamenné ploty, zákazy a príkazy. Daňový poplatník je pre zbohatlícku luzu – luzou.

Nedajme si ničiť prírodu, a okrádať sa aj o to málo, čo nám ostalo. Je najvyšší čas podporiť každého, kto proti ničeniu prírody bojuje a chráni tým aj naše práva na kúsok krásneho a nedotknutého ticha. Desím sa chvíle, že budeme ako v „bašte demokracie“ na každom kroku vidieť oznámenia o súkromnom majetku, zákazy vstupu a podobne. Politik príde a odíde. Príroda, naši potomkovia – tí tu zostanú. Chráňme ich dedičstvo – patrí nám všetkým. A nebojme sa bojovať proti chrapúnstvu v štátnej službe. Štátny úradník na akejkoľvek pozícii je služobníkom občana – ak sa pokúša bojovať proti občanovi a využívať svoje právomoci v rozpore so záujmami väčšiny, musí začať aj občan bojovať proti štátnemu úradníkovi – ak to nejde na domácej úrovni, treba aj na medzinárodnej. Nech luza v bavorákoch konečne pochopí, že zlaté časy končia – pre ňu.

V opačnom prípade sa môžeme dočkať aj iného scenára – národ napríklad stratí trpezlivosť, a jeho pohnutie môže priniesť nielen ďalšie znárodnenie, ale nás aj hodiť desiatky rokov späť – a to by som nechcel ….

Ako zdevastovať štát za dvadsať rokov … praktický návod – I.diel

18.07.2010

Niekomu by sa mohlo zdať, že zdevastovať štát za dvadsať rokov nie je žiadny problém, ale keď si ukážeme, čo všetko na to v praxi je potrebné, začne táto vec ukazovať našich politikov v jasnom svetle – niekto by povedal – trpia genialitou zločinu. V každom prípade, keď som sa nad všetkým zamyslel, napadlo ma, kto vlastne volí tieto pochybné elementy a [...]

Obyčajný ľudský osud … a pár múdrych slov

18.07.2010

Známy, volajme ho Dušan /lebo jeho meno vo vietnamčine je na polámanie jazyka i pera/, prišiel na Slovensko ešte za čias bývalého režimu. Najprv tu študoval, neskôr ako mnoho jeho krajanov aj zostal. Sedával často na lavičke pred domom, kde som býval ešte ako dieťa, fajčil a mlčky pozeral niekde do diaľky. Priviesť ho do rozhovoru bolo hotové umenie. Väčšina jeho [...]

Nezabudnuteľná …

17.07.2010

Prvý raz som ju stretol pred štrnástimi rokmi. Smutne stála na chodbe úradu, kde pracovala a snažila sa povedať, že som neprišiel vo vhodnej dobe na debatu. Nedal som sa odbiť, kým nesľúbila, že pôjdeme spolu aspoň na kávu. Úprimne povedané, už prvý pohľad do jej očí znamenal jedno – bol som stratený. Sedeli sme na káve a debatovali o zvláštnostiach sveta. Ako [...]

SR Strážske Počasie Búrka KEX

Nie všade sa sviatky začnú prívetivým počasím, platí aj druhá najvyššia výstraha

28.03.2024 20:13

Vietor môže dosahovať priemernú rýchlosť do 105 kilometrov za hodinu.

minister jozef bires, Jozef Bíreš

Prekvapujúci krok Takáča. Odvolal šéfa veterinárnej správy Bíreša

28.03.2024 19:50

Verím, že organizáciu nechávam v takej kondícii, že môže ďalej napredovať, uviedol Bíreš.

Ivan Korčok, Peter Pellegrini

Sebavedomý Korčok a rétor Pellegrini. Podpora neúspešných kandidátov sa nesmie preceňovať, hovorí po dueli politológ

28.03.2024 19:30

Kandidáti majú za sebou druhý duel. V čom vynikol Korčok a v čom Pellegrini?

Rím, Taliansko, koloseum, Forum romanum

Desaťmetrová prepadlina pohltila v Ríme dve autá

28.03.2024 19:29

Prepady ciest a následné diery sa vo veľkých talianskych mestách objavujú často.

computerman

Rýpem do všetkého, čo sa mi nepáči. Mám rád šport, kvalitnú hudbu, operu, komédie zo zlatej doby filmu, kde sa ešte nemuseli rehotať v pozadí, aby divák prišiel na to, že počul niečo "humorné". Mám rád Slovensko, len ma mrzí, že ho prznia kadejaké umeliny, ktoré sa často štylizujú do pozície celebrít. Môj pradedko by ich nazval odpad národa. Ako kedysi niekto povedal, tvária sa, ako keby im zo zadnej časti tela liezli konvalinky a nie to isté, čo všetkým.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 113
Celková čítanosť: 188220x
Priemerná čítanosť článkov: 1666x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy