Založ si blog

Tanier náš každodenný …

Málokedy si uvedomíme, čo v skutočnosti jeme. Niekedy nás na to upozorní priateľka náhoda. Napríklad, minulý piatok sa babka rozhodla, že urobí deťom krupicovú kašu. A tak samozrejme kašu pripravila, posypala grankom a otvorila chladničku – chyba lávky, maslo došlo.

Objavila však v chladničke niečo s názvom Veto. Klasické nátierkové maslo, alebo ako to mám nazvať. A tak vytiahla malú lyžičku, na každý tanier dala do stredu dve lyžičky nájdeného „pokladu“ a odniesla na jedálenský stôl. Kým kaša vychladne, poslala deti k nejakej rozprávke a sama si sadla s nimi. Asi po desiatich minútach sa spoločne pobrali do kuchyne, aby sa navečerali. A čo nevidia – svietiace kopčeky masla v strede tanierov. Deťom síce pripomínali oči, ale i napriek tomu synovec požiadal babku, aby to — ee — dala z taniera preč. Tak odobrala dve maslové očká a dala ich na malý tanierik, že ich vyhodí neskôr. Neskôr jej to nedalo pokoja, a tak sa rozhodla, že skúsi, čo objavené maslo vydrží. Nešlo jej totiž do hlavy, prečo sa nerozpustilo. Tak ho vyložila v tanieriku do okna a čakala. Po dvoch dňoch ju to prešlo – napriek tomu, že do tanierika sa opieralo slniečko, maslu to evidentne nevadilo. Očká svietili ďalej, kým ich nevyhodila do koša.

Tak ma napadlo, koľko umeliny asi musí byť v podobných produktoch. Často sa divíme, prečo nám deti chorľavejú, sú alergické na všetko možné, vyhodia sa im vyrážky pomaly aj po zjedení banána. Dôvod je zrejmý – kŕmime ich chemickým svinstvom, ktoré so svojím názvom neraz nemá nič spoločné, iba farbu a spôsob použitia. Tak ma niekedy napadne aj to, koľko problémov bolo okolo uznania našej bryndze a to hlavne po hygienickej stránke, pretože v niektorých krajinách nespĺňala nároky kladené na syry, kam ju zaraďovali. Po babkinej skúsenosti si myslím, že naša bryndza je zázrak, oproti tzv. moderným potravinám.

Ako zdevastovať štát za dvadsať rokov … praktický návod – I.diel

18.07.2010

Niekomu by sa mohlo zdať, že zdevastovať štát za dvadsať rokov nie je žiadny problém, ale keď si ukážeme, čo všetko na to v praxi je potrebné, začne táto vec ukazovať našich politikov v jasnom svetle – niekto by povedal – trpia genialitou zločinu. V každom prípade, keď som sa nad všetkým zamyslel, napadlo ma, kto vlastne volí tieto pochybné elementy a [...]

Obyčajný ľudský osud … a pár múdrych slov

18.07.2010

Známy, volajme ho Dušan /lebo jeho meno vo vietnamčine je na polámanie jazyka i pera/, prišiel na Slovensko ešte za čias bývalého režimu. Najprv tu študoval, neskôr ako mnoho jeho krajanov aj zostal. Sedával často na lavičke pred domom, kde som býval ešte ako dieťa, fajčil a mlčky pozeral niekde do diaľky. Priviesť ho do rozhovoru bolo hotové umenie. Väčšina jeho [...]

Nezabudnuteľná …

17.07.2010

Prvý raz som ju stretol pred štrnástimi rokmi. Smutne stála na chodbe úradu, kde pracovala a snažila sa povedať, že som neprišiel vo vhodnej dobe na debatu. Nedal som sa odbiť, kým nesľúbila, že pôjdeme spolu aspoň na kávu. Úprimne povedané, už prvý pohľad do jej očí znamenal jedno – bol som stratený. Sedeli sme na káve a debatovali o zvláštnostiach sveta. Ako [...]

zima, sneh, Chorvátsko, dedina, potok, rieka

Slnko vystriedal sneh. Teploty v Chorvátsku klesli za 24 hodín o takmer 30 stupňov

16.04.2024 23:46

Severné Chorvátsko zaznamenalo veľký teplotný pokles a sneženie, pričom v pondelok tam dosahovali teploty 28 stupňov Celzia.

trump, súd

Do procesu s Trumpom v kauze platieb pornoherečke vybrali šesť porotcov

16.04.2024 23:08

Celkovo by mohol výber poroty trvať týždeň. Desiatky potenciálnych porotcov totiž vyjadrili pochybnosti ohľadom svojej schopnosti zachovať si v procese nestrannosť.

Josep Borrell

EÚ pracuje na rozšírení sankcií voči Iránu po jeho útoku na Izrael

16.04.2024 21:21

Návrh verejne podporilo Nemecko, Francúzsko a niekoľko ďalších členov EÚ. Súhlas s ním vyslovil aj šéf zahraničnej politiky EÚ Borrell.

NR SR, protest

Pred parlamentom sa zišli stovky ľudí. Protestovali proti zásahom do kultúry i životného prostredia

16.04.2024 19:48, aktualizované: 22:47

Poukázali na to, že vláda má vynakladať maximum úsilia, aby sa kľúčové piliere demokracie mohli rozvíjať slobodne, participatívne a udržateľne.

computerman

Rýpem do všetkého, čo sa mi nepáči. Mám rád šport, kvalitnú hudbu, operu, komédie zo zlatej doby filmu, kde sa ešte nemuseli rehotať v pozadí, aby divák prišiel na to, že počul niečo "humorné". Mám rád Slovensko, len ma mrzí, že ho prznia kadejaké umeliny, ktoré sa často štylizujú do pozície celebrít. Môj pradedko by ich nazval odpad národa. Ako kedysi niekto povedal, tvária sa, ako keby im zo zadnej časti tela liezli konvalinky a nie to isté, čo všetkým.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 113
Celková čítanosť: 188440x
Priemerná čítanosť článkov: 1668x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy