Založ si blog

Nevieme byť objektívni … bojíme sa pravdy ?

Často sa človek diví, keď počuje slová, ktoré sa vôbec nezhodujú s realitou – či už je to v politike, alebo športe. Niekedy je priam neznesiteľné, aké hlúposti sa šíria vzduchom, a často nazlostia viac, ako neradostná realita. A tak sa neraz zamýšľam, či to nie je náhodou naša národná vlastnosť – zakrývanie očí pred pravdou. Je totiž smutné, ak chcem napríklad pri športe počuť kvalitný a objektívny komentár, a musím preto pozerať napríklad český kanál.

Všetko je fajn, všetko sa nám darí, Slovensko za posledné obdobie pokročilo – to najčastejšie počuť z úst našich politikov. Iste, ak niekto dostane niekoľkotisíc eur za prácu bez zodpovednosti a následkov, tak je mu jedno, či ceny stúpajú, alebo sú na tej istej úrovni. Je mu jedno, že drvivá väčšina našich ciest je v dezolátnom stave, a dajú sa nazvať nebezpečnými, hlavne, že v každej tretej dedine stojí pojazdný daňový úrad, ktorý hľadá zádrapku, aby vám mohol ťahať peniaze z vrecka. Napokon, odkedy sa z prezumpcie neviny na našich cestách stalo bezvýznamné slovné spojenie, inkasuje sa veľmi ľahko – zaplať, ale si skončil, lebo aj keď nesúhlasíš, vezmeme ti papiere a skončil si. Ale nikoho nezaujíma, že napríklad cesty na východe Slovenska pripomínajú skôr tankodromy, a napríklad za posledný rok sme menili tlmiče na aute už dvakrát.

Podobne to je aj v športe. Napríklad hokeji – nevadí mi, že prehrávame, do bezvedomia ma dostávajú neobjektívne táraniny somára, ktorý si hovorí komentátor. Neviem, asi žije v predstave, že komentuje zápas pre nevidiacich. A tak trieska jeden nezmysel za druhým, ako sme lepší, rozhodca je zlý, súper má šťastie a my smolu – proste tragédia. Nevidí, že hráči spia na korčuliach, nevedia si prihrať a podobne. Jednoducho vykresľuje obraz, ktorý je falošný a uráža diváka.

Často sa stretávam s neobjektívnosťou aj inde. Napríklad v inzercii – predávam auto zn. XYZ, zachovalé, motor vo výbornom stave, denne používané, momentálne nepojazdné … no úžas. Ako môže byť niečo dobré, keď je to nefunkčné.

Všade sa snažíme prifarbovať pravdu, ako keby sme nevedeli, že raz sa aj na tú najmenšiu lož príde. A potom je obvykle väčší problém, než by bol na začiatku, keby sme priznali stav, aký je. Už sme si na falšovanie faktov zvykli tak, že ho pomaly neregistrujeme. Nečudo, že potom strana vedená populistom vie aj po jednom vládnom období vykazovať najväčšie preferencie, a mať najvyššie šance na víťazstvo vo voľbách. Hoci, podľa pravidiel normálnej spoločnosti by už dávno mali niektorí jej členovia kempovať v štátnom zariadení s trvalou ochrankou ….

Zmeníme sa vôbec ? Alebo nám vyhovuje ?

Ako zdevastovať štát za dvadsať rokov … praktický návod – I.diel

18.07.2010

Niekomu by sa mohlo zdať, že zdevastovať štát za dvadsať rokov nie je žiadny problém, ale keď si ukážeme, čo všetko na to v praxi je potrebné, začne táto vec ukazovať našich politikov v jasnom svetle – niekto by povedal – trpia genialitou zločinu. V každom prípade, keď som sa nad všetkým zamyslel, napadlo ma, kto vlastne volí tieto pochybné elementy a [...]

Obyčajný ľudský osud … a pár múdrych slov

18.07.2010

Známy, volajme ho Dušan /lebo jeho meno vo vietnamčine je na polámanie jazyka i pera/, prišiel na Slovensko ešte za čias bývalého režimu. Najprv tu študoval, neskôr ako mnoho jeho krajanov aj zostal. Sedával často na lavičke pred domom, kde som býval ešte ako dieťa, fajčil a mlčky pozeral niekde do diaľky. Priviesť ho do rozhovoru bolo hotové umenie. Väčšina jeho [...]

Nezabudnuteľná …

17.07.2010

Prvý raz som ju stretol pred štrnástimi rokmi. Smutne stála na chodbe úradu, kde pracovala a snažila sa povedať, že som neprišiel vo vhodnej dobe na debatu. Nedal som sa odbiť, kým nesľúbila, že pôjdeme spolu aspoň na kávu. Úprimne povedané, už prvý pohľad do jej očí znamenal jedno – bol som stratený. Sedeli sme na káve a debatovali o zvláštnostiach sveta. Ako [...]

trump, súd

Do procesu s Trumpom v kauze platieb pornoherečke vybrali šesť porotcov

16.04.2024 23:08

Celkovo by mohol výber poroty trvať týždeň. Desiatky potenciálnych porotcov totiž vyjadrili pochybnosti ohľadom svojej schopnosti zachovať si v procese nestrannosť.

Josep Borrell

EÚ pracuje na rozšírení sankcií voči Iránu po jeho útoku na Izrael

16.04.2024 21:21

Návrh verejne podporilo Nemecko, Francúzsko a niekoľko ďalších členov EÚ. Súhlas s ním vyslovil aj šéf zahraničnej politiky EÚ Borrell.

NR SR, protest

Pred parlamentom sa zišli stovky ľudí. Protestovali proti zásahom do kultúry i životného prostredia

16.04.2024 19:48, aktualizované: 22:47

Poukázali na to, že vláda má vynakladať maximum úsilia, aby sa kľúčové piliere demokracie mohli rozvíjať slobodne, participatívne a udržateľne.

Izraelskí vojaci / IZ Armáda / Pásmo Gazy / Tank /

Izraelská armáda tvrdí, že zabila veliteľa Hizballáhu

16.04.2024 19:19

Tá uviedla, že jedno z jej lietadiel „zasiahlo a zlikvidovalo“ veliteľa Hizballáhu v oblasti Ain Ebel v Libanone.

computerman

Rýpem do všetkého, čo sa mi nepáči. Mám rád šport, kvalitnú hudbu, operu, komédie zo zlatej doby filmu, kde sa ešte nemuseli rehotať v pozadí, aby divák prišiel na to, že počul niečo "humorné". Mám rád Slovensko, len ma mrzí, že ho prznia kadejaké umeliny, ktoré sa často štylizujú do pozície celebrít. Môj pradedko by ich nazval odpad národa. Ako kedysi niekto povedal, tvária sa, ako keby im zo zadnej časti tela liezli konvalinky a nie to isté, čo všetkým.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 113
Celková čítanosť: 188437x
Priemerná čítanosť článkov: 1668x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy