Založ si blog

Prehrali, ale sú stále naši ….

Po včerajšom debakli s Dánmi sa množstvo tiež-fanúšikov pustilo do našich hokejistov, ako mohli podľahnúť tak vysoko, a ešte k tomu dostať šesť gólov za štrnásť minút prvej tretiny. Bolo neuveriteľné, koľko nadávok sa objavilo na rôznych fórach. A samozrejme najviac od tých, čo ešte deň predtým ospevovali výkon mužstva proti Kazachstanu.

Nebudem tajiť, že vývoj zápasu proti Dánsku šokoval aj mňa. Na druhej strane musím byť objektívny – čakať od mužstva, ktoré až na pár výnimiek skoro nemá skúsenosti na medzinárodnej scéne, že bude podávať vyrovnané výkony by bolo asi naivné. Prehra s Dánskom sa síce udiala na ľade, ale v jej pozadí je oveľa viac príčin, než iba slabý výkon nášho mužstva v prvej tretine. Jej korene sú oveľa hlbšie, a siahajú až niekde k zisku prvej medaily v Petrohrade. Koľko vtedy padlo sľubov, čo všetko sa pre hokej urobí a realita ? Neurobilo sa nič. Podobné sľuby padali aj po zisku titulu majstra sveta, samozrejme rýchlo zapadli prachom. Realitou je, že od roku 2003 náš hokej pomaly a iste upadá. Roky sa stavala reprezentácia skoro výhradne na legionároch z NHL, pričom hráči z ostatných súťaží boli dobrí maximálne na turnaje druhého rangu, teda v Nemecku, Švajčiarsku a podobne. Hrávalo sa s mužstvami ako Nemecko, Švajčiarsko, Francúzsko, Taliansko a hoci naši súperi sa učili, my sme stagnovali. Výsledok je čoraz viac viditeľný – za silnou päťkou výrazne zaostávame, a bez problémov nás porazia aj mužstvá, ktoré nám nerobili problémy v minulosti, lebo sa naučili, ako s nami hrať.

Na výchovu mladých sa na Slovensku kašle. Ich záujem o hokej je plne závislý na rodičoch, či zaistia peniaze na výstroj, alebo sponzoroch, ak sa nájdu. Štát výchova mládeže nezaujíma vôbec. Riadi sa v prístupe k hokeju, a v podstate aj športu pragmatickou zásadou – náklady na výchovu patria rodičom a klubom, prípadné úspechy sú však spoločné. Pri úspechu sa hneď prídu pretŕčať rôzne hnidy z verejného života, aby sa ukázali vo svetle kamier, mnoho nasľubujú a nič samozrejme nesplnia. Plniť svoje sľuby nemienili nikdy.

Vždy budem stáť na strane našich hokejistov. Prehra zamrzí, ale smútok pominie. Každý by si mal byť vedomý, že roky, ktoré sme stratili neexistujúcou víziou podpory hokeja sa nedajú nahradiť zo dňa na deň zmenou trénera, zaradením niekoľkých mladíkov do zostavy a vybudovaním mužstva z hráčov európskych súťaží. Niekto možno bude oponovať, že väčšina hráčov má medzi 25. – 30. rokom života, a teda nie sú už uchá – žiaľ, za roky, ktoré hrajú, ak sa aj dostali do reprezentácie, skoro všetci skončili pred dverami skutočne kvalitných turnajov. Neviem predvídať, aký bude vývoj pod Hanlonom v budúcich mesiacoch, ale prvé náznaky jeho práce vidieť. Nie je podstatné, či naši hokejisti teraz ešte nejaký zápas vyhrajú, alebo nie. Podstatný bol postup zo skupiny, a fakt, že mužstvo nebude hrať v skupine o záchranu. Iste, nemohlo by vypadnúť, ale nálade by to neprospelo.

Prehra s Dánskom, a ešte aj mnohé ďalšie prehry, ktoré určite prídu, budú daňou za to, kto v našom športe drží opraty. Neschopní ľudia, prospechári, ktorým nezáleží na ničom inom, iba na funkciách a samých sebe. Najkrajšou ukážkou, ako im ide o slovenský šport, napríklad hokej, je stavba zimného štadióna pre potreby MS 2011. Rekonštrukcia starej búdy v Bratislave bude stáť viac, ako výstavba nového stánku, na ktorý by sme mohli byť hrdí. Aj slepcovi musí byť jasné, že záujmy slovenského hokeja sú u kompetentných na poslednom mieste.

Keď teda niekoho napadne znova nadávať na našich hokejistov, mal by sa predtým zamyslieť aj nad podmienkami, ktoré majú. Chceme od nich, aby víťazili nad silnými a boli úspešní, ale nikto pre ich úspech neurobí nič naviac. Je to podobné, ako keby sme chceli od automobilového pretekára, aby na trabante porazil porsche. Môže ho poraziť, ak porsche nedôjde do cieľa, ale v normálnych podmienkach je len štatistom. A kým sa nezmenia pomery v našom hokeji, aj naši hokejisti budú často len štatistami pri úspechoch iných. A my fanúšikovia môžeme pre nich urobiť iba jedno – stáť pri nich v každej situácii, a byť aspoň morálnou oporou v ťažkých chvíľach.

Ako zdevastovať štát za dvadsať rokov … praktický návod – I.diel

18.07.2010

Niekomu by sa mohlo zdať, že zdevastovať štát za dvadsať rokov nie je žiadny problém, ale keď si ukážeme, čo všetko na to v praxi je potrebné, začne táto vec ukazovať našich politikov v jasnom svetle – niekto by povedal – trpia genialitou zločinu. V každom prípade, keď som sa nad všetkým zamyslel, napadlo ma, kto vlastne volí tieto pochybné elementy a [...]

Obyčajný ľudský osud … a pár múdrych slov

18.07.2010

Známy, volajme ho Dušan /lebo jeho meno vo vietnamčine je na polámanie jazyka i pera/, prišiel na Slovensko ešte za čias bývalého režimu. Najprv tu študoval, neskôr ako mnoho jeho krajanov aj zostal. Sedával často na lavičke pred domom, kde som býval ešte ako dieťa, fajčil a mlčky pozeral niekde do diaľky. Priviesť ho do rozhovoru bolo hotové umenie. Väčšina jeho [...]

Nezabudnuteľná …

17.07.2010

Prvý raz som ju stretol pred štrnástimi rokmi. Smutne stála na chodbe úradu, kde pracovala a snažila sa povedať, že som neprišiel vo vhodnej dobe na debatu. Nedal som sa odbiť, kým nesľúbila, že pôjdeme spolu aspoň na kávu. Úprimne povedané, už prvý pohľad do jej očí znamenal jedno – bol som stratený. Sedeli sme na káve a debatovali o zvláštnostiach sveta. Ako [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

computerman

Rýpem do všetkého, čo sa mi nepáči. Mám rád šport, kvalitnú hudbu, operu, komédie zo zlatej doby filmu, kde sa ešte nemuseli rehotať v pozadí, aby divák prišiel na to, že počul niečo "humorné". Mám rád Slovensko, len ma mrzí, že ho prznia kadejaké umeliny, ktoré sa často štylizujú do pozície celebrít. Môj pradedko by ich nazval odpad národa. Ako kedysi niekto povedal, tvária sa, ako keby im zo zadnej časti tela liezli konvalinky a nie to isté, čo všetkým.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 113
Celková čítanosť: 188759x
Priemerná čítanosť článkov: 1670x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy